Productia tot mai mare de petrol extras din formatiuni compacte de roci va transforma SUA in cel mai mare producator la nivel mondial pana in 2020, arata AIE intr-un raport care acopera trendurile din sectorul energetic pana in 2035.

Noi surse interne de petrol vor limita importurile si vor transforma America de Nord intr-un exportator net pana in 2030.

"Statele Unite, care in prezent importa aproape 20% din necesarul de energie, ajung aproape la independenta energetica, evolutie opusa fata de trendurile inregistrate in majoritatea tarilor importatoare de energie", potrivit AIE.

SUA au acoperit din surse interne 83% din necesarul de energie in primele sase luni, iar pentru intreg anul in curs ar putea consemna cel mai ridicat procentaj incepand din 1991, potrivit datelor Departamentului pentru Energie.

Avansul productiei interne reduce independenta tarii de importurile de petrol si protejeaza economia de perturbari in aprovizionare cauzate de factori externi.

Crerea mondiala de petrol este estimata sa creasca la 99,7 milioane de barili pe zi in 2035, fata de 87,4 milioane de barili pe zi in acest an, potrivit AIE, organizatie care consiliaza 28 de tari industrializate, dintre care SUA, Germania si Japonia.

Arabia Saudita a produs 9,8 milioane de barili pe zi in octombrie, potrivit datelor Bloomberg. Productia SUA a fost de 6,7 milioane de barili pe zi in saptamana incheiata la 2 noiembrie, potrivit Departamentului Energiei. SUA dezvolta rezerve de petrol din formatiuni compacte de roci, inclusiv formatiunea de roci de sist Bakken, care se intinde sub mai multe state americane. Aceste resurse de petrol sunt extrase prin fracturare hidraulica sau foraj orizontal.

Pretul petrolului se va situa pe piata internationala la aproximativ 125 de dolari pe baril in 2035, fata de un nivel al petrolului Brent de circa 108 dolari pe baril in prezent.

Consumul de gaze naturale va creste in perioada urmatoare, sustinut de China, India si Orientul Mijlociu. In SUA, gazele naturale vor depasi petrolul in mixul energetic al tarii pana in 2030, ca urmare a preturilor scazute si productiei ridicate, noteaza AIE.