Anuntul, facut aseara de presedintele Obama, era asteptat cu sufletul la gura nu doar de americani ci si de lumea intreaga, dupa ce, in ultimele saptamani, democratii si republicani s-au luptat cu indarjire pentru a-si impune punctul de vedere.

"Vreau sa anunt ca responsabilii celor doua partide din cele doua Camere au ajuns la un acord care va reduce deficitul si va permite evitarea incapacitatii de plata, care ar fi avut un efect devastator asupra economiei noastre", a spus presedintele SUA, Barack Obama.

Vestea vine dupa un sfarsit de saptamana tumultuos in Congresul american. Dupa ore de dezbateri aprinse, Senatul amanase votul asupra pachetului de masuri propus de Partidul Democrat.

"Acordul la care am ajuns este unul remarcabil din mai multe puncte de vedere. Nu doar pentru ceea ce vom realiza, ci pentru ce vom preveni, adica intrarea in incapacitate de plata pentru prima oara a Statelor Unite", a spus Harry Reid, iderul majoritatii democrate din Senat.

Obama a precizat ca proiectul de lege urmeaza sa fie adoptat in urmatoarele zile, atat in Camera Reprezentantilor, cat si in Senat.

Limita de indatorare ar urma sa fie ridicata in doua etape, fara alte dezbateri in Congres - o cerinta cheie a democratilor, care vor astfel sa se asigure ca nu vor mai avea de-a face cu o criza similara inainte de alegerile prezidentiale din 2012.

Acordul prevede, in afara majorarii plafonului de indatorare, si o scadere cu 1.000 de miliarde de dolari a cheltuielilor si crearea unei comisii formate din republicani si democrati, care sa identifice noi posibilitati de reducere a cheltuielilor, in valoare de 2.000 de miliarde de dolari.

Un lucru este insa cert: pentru fiecare dolar pe care il datoreaza, statul poate acoperi numai 60 de centi. Mai exact, fara un plan de salvare, 40% dintre platile guvernamentale nu ar fi putut fi achitate.