Acest avertisment amical, auzit frecvent in aceasta mica tara balcanica, nu reprezinta cu adevarat un regret fata de apartenenta la blocul european, insa regimul de austeritate actual din tara, impus de Bruxelles, a redus credinta slovenilor in UE. 

Majoritatea tarilor care au aderat la UE in 2004 si 2007 continua sa considere totusi foarte pozitiva o aderare care le-a adus fonduri pentru modernizarea infrastructurilor si le-a permis sa scape din sfera de influenta a Rusiei. 

Intrarea in UE a tarilor din Est, tinute decenii in spatele "Cortinei de Fier", a modificat in mod profund viata de zi cu zi. 

"Pentru prima data exista un serviciu de colectare a gunoiului in satul bunicii mele", declara Cristian Ghinea, un analist politic roman. 

Polonia, cel mai mare beneficiar al fondurilor de coeziune - 67,3 miliarde de euro in perioada 2007-2013 - a construit sau modernizat peste 10.000 de kilometri de drum si 1.600 de kilometri de cale ferata.  Calitatea vietii, dar si libertatea circulatiei sunt deosebit de apreciate.  Doua milioane de polonezi si tot atatia romani traiesc si muncesc in strainatate. Lituanienii se afla intre "campionii" emigrarii. In Bulgaria, cea mai saraca tara din Europa, peste 70% dintre familii isi incurajeaza copiii sa studieze in strainatate, potrivit unui sondaj al institutului NCIOM. 

Reforme ale sistemului judiciar, intreprinse sub presiunea continua a Bruxelles-ului, sunt vazute, de asemenea, cu ochi buni de populatiile satule de coruptia ce afecteaza clasele conducatoare. 

Slovenii, la sfarsitul lui 2012, si apoi bulgarii, in aceasta iarna si din nou de cateva saptamani, au iesit in strada pentru a denunta impunitatea de care se bucura elitele lor politice.  Cetatenii acestor tari au uneori mai multa incredere in institutiile europene decat in Guvernele lor.

"Intrarea in UE a fost un lucru bun, pentru ca a obligat oficiali politici sa aplice reforme", apreciaza Atena, o angajata a unei banci din Bucuresti. 

Deceptii si ambitii 

Este o zi calda de vara la Ljubljana. Clopotele Catedralei Sf. Nicolae marcheaza ora pranzului cu un fragment din "Oda bucuriei" a lui Ludwig van Beethoven, imnul european. In mica si cocheta capitala, sediile ministerelor si altor institutii arboreaza mandre steagul albastru cu cercul de stele. 

Intr-o piata din centrul orasului, atmosfera este mai putin "euro-idilica". Mai multi comercianti se plang de impactul UE asupra afacerilor lor. "Se importa prea multe produse!", spune Marinka, in varsta de 64 de ani, in spatele unei tarabe de cartofi si dovlecei.  "Preturile s-au dublat, dar salariile au ramas aceleasi", deplange o studenta la Turism, Tanja, in varsta de 26 de ani, care intentioneaza sa mearga in cautarea unui loc de munca in bogata Austrie vecina.  Concurenta straina si reglementarile au provocat, de exemplu, inchiderea a mii de societati alimentare bulgare, care nu respectau standarele europene. 

Odata cu criza economica mondiala, care a provocat o crestere a somajului si aplicarea unor politici de austeritate, deceptiile sunt inevitabile. In Ungaria si Cehia, retorica eurosceptica a guvernelor este curenta si influenteaza opinia publica. 

Nou-venitii deplang adesea faptul ca nu sunt sufiecient luati in considerare la Bruxelles.

"Polonia este una dintre cele cinci sau sase tari fara care nu trebuie sa fie luata nicio decizie in UE", a apreciat recent ministrul de Externe Radoslaw Sikorski. 

In functie de localizare si istorie, tarile din Est apreciaza ca au de jucat un rol esential in relatiile cu Rusia si extinderea UE in Blacani.  In opinia lui Anton Rop, un fost premier care a condus Slovenia in UE, "aderarea a declansat pentru toate aceste tari un imens proces de tranzitie", care le permite sa isi depaseasca trecuturile comuniste, a declarat el pentru AFP. "Acest lucru este fara precedent", a subliniat fostul premier.