Marea Britanie incepe negocierile privind apartenenta la UE. Ce solicita premierul David Cameron Bruxellesului, in schimbul ramanerii in blocul comunitar

Intrebarea la care trebuie sa raspunda pe buletinul de vot va fi: "Ar trebui Regatul Unit sa ramana un membru in Uniunea Europeana?".

Formularea este vazuta ca semnificativa intrucat campania "in" va fi capabila sa se marcheze drept campania lui "da" si probabil sa se plaseze intr-o lumina mai pozitiva decat adversarii ei, noteaza Reuters.

Proiectul de lege ce detaliaza modalitatile consultarii va fi prezentat parlamentului britanic joi, la o zi dupa deschiderea sesiunii parlamentare.

Guvernul a facut aceasta dezvaluire in timp ce se pregateste sa publice legea ce garanteaza ca referendumul va avea loc inainte de sfarsitul anului 2017 si prim-ministrul David Cameron pleaca joi intr-un turneu de doua zile prin capitale europene pentru a obtine sprijin pentru reforma sa asupra UE.

El a promis ca va remodela relatiile Marii Britanii cu UE, cerand mai multe puteri de la Bruxelles, inainte de a permite britanicilor sa voteze daca vor sa ramana sau sa iasa din bloc.

In referendumul de anul trecut asupra independentei Scotiei, campania pentru votul pro-uniune a fost descrisa ca prea negativa, in parte din cauza formularii intrebarii menita sa ii faca pe alegatori sa raspunda "nu" la schimbare, mai noteaza Reuters.

Cameron a declarat ca este in favoarea ramanerii intr-o UE reformata, dar nu exclude nimic daca nu va obtine schimbarile pe care le doreste.

"Faptul ca (David) Cameron opteaza pentru a acorda partii pro-UE pozitivul 'Da' sugereaza ca negocierile sale sunt niste inventii", s-a plans intr-un comunicat Nigel Farage, liderul Partidului Independentei anti-UE din Regatul Unit. "El a decis deja in ce fel vrea sa fie dat raspunsul, fara nicio competenta repatriata", a adaugat Farage.

Cameron urmeaza sa se intalneasca cu premierul olandez Mark Rutte la Haga si presedintele francez Francois Hollande la Paris joi, inainte de a se duce vineri la Varsovia si Berlin pentru discutii cu prim-ministrul polonez Ewa Kopacz si cancelarul german Angela Merkel.

Luni, guvernul a anuntat ca cetatenii majoritatii celorlalte tari ale UE care traiesc in Marea Britanie vor fi exclusi de la vot la referendum. El a respins de asemenea cererile ca persoanele de 16 si 17 ani, care au putut vota la referendumul scotian, sa ia parte la votul asupra UE.

Ultimul si singurul referendum asupra apartenentei Regatului Unit la blocul european a avut loc in 1975.