Acest acord, la care s-a ajuns cu doar cateva ore inaintea unui summit european, urmeaza sa fie aprobat cu o majoritate calificata de 754 de voturi in Parlamentul European (PE), a avertizat presedintele Legislativului Martin Schulz.

"Nu este un compromis usor de acceptat (...). Pot trai cu acest acord si il pot apara, dar va fi necesar sa ne batem pentru a obtine sustinerea unei majoritati a deputatilor", a declarat el intr-o conferinta de presa comuna cu premierul irlandez Enda Kenny si presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, care a organizat aceasta reuniune de criza, scrie Mediafax.

O reuniune a presedintilor grupurilor politice din PE a fost convocata joi inainte de pranz in vederea studierii acordului politic. PE se reuneste in sedinta plenara incepand de luni.

Schulz a declarat ca spera sa obtina sustinerea eurodeputatilor si sa poata convinge grupul socialist, din care provine.

Acordul politic la care au ajuns presedintii celor trei institutii este un "compromis", a subliniat Barroso. Acordul prevede o larga posibilitate de flexibilitate in utilizarea creditelor ce pot fi utilizate in perioada 2014-2020.

In prezent, fondurile neutilizate in exercitiul bugetar nu pot fi alocate in anul urmator si nici transferate de la o politica la alta. Ele sunt restituite statelor membre.

Flexibilitatea a fost solicitata de catre PE, insa statele au cautat sa o limiteze atat in timp, cat si ca suma. Martin Schulz a sugerat ca nu este intru totul multumit de acest compromis, dar a indemnat statele sa il aprobe rapid, inca de saptamana viitoare.