"Cu o mare tristeţe anunţăm moartea fondatorului nostru Paul Allen, cofondator al Microsoft", a scris compania Vulcan, fondată şi deţinută de Paul Allen, potrivit Agerpres.

"Paul Allen a decedat luni după-amiază, 15 octombrie 2018, în urma complicaţiilor unui limfom non-Hodgkin, la Seattle", potrivit comunicatului.

Paul Allen a anunţat la începutul lui octombrie că această boală, tratată prima dată în 2009, a recidivat, dar că medicii sunt "optimişti".

"Fratele meu a fost o fiinţă remarcabilă în toate privinţele", a declarat la rândul ei sora sa, Judy, în comunicatul difuzat de Vulcan.

Paul Allen a părăsit compania pe care a fondat-o cu Bill Gates în 1983, supărat pe fostul său asociat, pe care avea să-l acuze mai târziu că a încercat să-l ”înşele” atunci când se recupera după primul cancer. În lipsa unui acord asupra preţului acţiunilor sale, Paul Allen şi-a păstrat părţile, care i-au constituit averea atunci când le-a vândut, în anul 2000.

După ce a părăsit Microsoft, Allen a fondat şi prezidat această companie de investiţii Vulcan, cu sediul la Seattle, care gestionează active din cultură, imobiliare, media şi sport. Averea sa era estimată luni seară la 20,3 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Paul Allen "a creat produse, experienţe şi instituţii magice şi făcând aceasta a schimbat lumea", a declarat într-un comunicat CEO Microsoft, Satya Nadella.

El a fost și proprietarul echipei de fotbal american Seattle Seahawks. Paul Allen a fost, de asemenea, cunoscut pentru acţiunile sale filantropice, în special în domeniul sănătăţii.

El mai este fondatorul Stratolaunch, o companie care a construit un avion uriaş capabil să lanseze rachete în spaţiu, testat în prezent în California.

Paul Allen a făcut să se vorbească despre el cu autobiografia sa din 2011, în care a afimat că Bill Gates ar fi complotat pentru a-i reduce părţile în gigantul Microsoft.

Cum a pornit povestea Microsoft, de la un anunț din ziar

Povestea Microsoft începe într-o zi de decembrie 1974, când Paul Allen, venit în vizită la prietenul sau Bill Gates, la Harvard, cumpără un ziar de la chioșc. Aceasta poate fi numită una dintre cele mai importante achiziții ale unui ziar din istorie, având în vedere ce avea să declanșeze. La pagina cu subiecte din IT a ziarului, Allen citește un articol despre un computer personal - Altair, care urmă să fie lansat în curând și care îi avea că public țintă pe pasionațîi de cibernetică.

Autorul Walter Isaacson, care a scris biografiile marilor inventatori ai erei digitale, povestește cum, cu ziarul de 75 de cenți în buzunar, Allen a dat buzna în camera de cămin al lui Gates, care era student în anul al doilea la Harvard și care era cunoscut pentru “fanatismul” sau în domeniul computerelor. “Hei, lucrurile se întâmplă fără noi”, i-a spus Allen arătându-i ziarul, iar Gates a început să se plimbe prin camera, așa cum făcea de fiecare dată când trebuia să găsească soluțîi și să ia hotărâri decisive. În următoarele opt săptămâni, cei doi au lucrat, cu frenezie, la scrierea codului care avea să schimbe industria computerelor.

Ceea ce au făcut Gates și Allen în vacanța de Crăciun din anul 1974 și în ianuarie 1975, când Gates trebuia să se pregătească pentru examene, a fost să creeze un soft pentru computerele personale. “Când Paul mi-a arătat acel ziar, nu există ceea ce astăzi numim o industrie de software, așa că ne-am gândit că noi am putea crea una. Și am făcut-o”, își amintește Bill Gates. Reflectând asupra inovației sale ani mai târziu, el a adăugat: “A fost cea mai importantă idee pe care am avut-o vreodată.”

Paul Allen și Bill Gates, în 2000

Gates și Allen au început să lucreze la un soft care să le permită celor pasionați de cibernetică să-și creeze propriile programe. Mai concret, cei doi au scris un program de interpretare a limbajului de programare cunoscut sub denumirea de BASIC, care rula pe un microprocesor Altair 8080. Acesta avea să devină primul limbaj de programare comercial pentru un microprocesor. Cu alte cuvinte, cei doi au lansat industria de software pentru computere personale.

Gates și Allen au scris apoi celor de la MITS, compania care lansase Altair, spunându-le că au creat un limbaj de interpretare pentru BASIC, ce poate fi rulat pe un 8080. “Vrem să vindem, prin intermediul companiei dumneavoastră, copii ale acestui soft celor interesați.” În realitate, nu aveau softul gata, dar știau că dacă cei de la MITS se arătau interesați, puteau să-l scrie.

Dar pentru că nimeni nu i-a contactat, au decis să sune. Gates l-a desemnat pe Allen să vorbească, pentru că era mai mare. În schimb, Allen susținea că Gates se pricepe mai bine să convingă oamenii. Într-un final au ajuns la un compromis: Gates va suna, încercând să-și îngroașe vocea pițigăiată, dar va folosi numele lui Allen, care urma să zboare în Albuquerque, dacă MITS le accepta ideea. “Eu măcar aveam barbă și semănam cu un adult, Bill arăta că un copil de clasa a 10-a”, spune Allen.

Când fondatorul MITS, Ed Roberts a răspuns la telefon, Gates și-a îngroșat vocea și a spus: “Sunt Paul Allen, din Boston. Suntem pe punctul de a finaliza un limbaj pentru BASIC și am vrea să vi-l arătăm”. Roberts i-a spus că a primit o mulțime de astfel de telefoane și că primul care va veni la ușa lui cu programul acela va primi contractul. Gates s-a întors către Allen: “Dumnezeule, acum chiar trebuie să-l facem”, a exclamat el.

Pentru 8 săptămâni, au lucrat zi și noapte în laboratorul de la Harvard, scriind istoria. Din când în când mai ieșeau la pizzeria din campus. Pe la 3-4 dimineața, Gates adormea în fața calculatorului. Spre sfârșitul lunii februarie 1975, după opt săptămâni de muncă intensă, au reușit să scrie un program de 3,2K. “Întrebarea nu era dacă reușeam să scriu programul, ci dacă îl voi putea face mai mic de 4K și să meargă și repede. A fost cel mai deștept program pe care l-am scris vreodată”, spune Gates.

Când Allen a ajuns la MITS, a fost nevoie de 10 minute că programul să pornească, dar odată pornit, acesta a funcționat fără probleme. MITS a semnat un contract cu Allen ca limbajul de programare pentru BASIC să fie inclus pe toate dispozitivele Altair. Allen își amintește că nu-și putea șterge zâmbetul de pe făță și l-a sunat pe Gates la Harvard să-i spună “Suntem oficial în afacere!”

O luna mai târziu, Allen a primit o slujba la MITS, că director de programare software. Viața lui Gates, însă, avea să se schimbe radical, începând din acea perioada, având în vedere că se gândea mai degrabă cum să dezvolte un parteneriat cu Allen, decât să termine facultatea. În 1975, la sfârșitul anului universitar, a zburat în Albuquerque pentru vacanța de vară, s-a întors la facultate pentru încă două semestre, după care, în 1976, a părăsit Harvardul definitiv.

În anii următori, Gates și Allen au scris istorie, introducand, practic, calculatorul în casa fiecăruia dintre noi.