Unii cercetatori sunt convinsi ca viitorul energiei apartine gazelor naturale. “Nimic mai eronat. Energia viitorului o reprezinta carbunii”, ii contrazic oamenii de stiinta, citati de site-ul american Business Insider.

Greg Boyce, CEO-ul companiei Peabody, producatoare de carbuni, spune ca acest sector va deveni principala sursa de energie a lumii, cea care a determinat si cea mai rapida crestere de combustibili la nivel global.

Boyce nu este singurul care crede in aceasta idee. Corporatia britanica BP a publicat recent un raport care atesta acelasi lucru.

- carbunii vor ramane principala materie prima folosita de chinezi in prelucrarea combustibililor. Cota lor de piata se va reduce insa de la 70% la 50% pana in 2030;

- carbunii vor ramane principala sursa de energie si pentru indieni, tara in care consumul se va ridica la 48% in urmatorii 20 de ani;

- utilizarea carbunelui la nivel mondial se va majora la 39% in urmatorul deceniu;

- sursele de energie regenerabila, precum cea nucleara, hidro sau eoliana, vor atinge actuala raspandire a carbunilor in lume abia peste 10 ani;

- tarile non-membre ale Conventiei Organizatiei de Cooperare Economica si Dezvoltare isi vor creste anual consumul de carbuni cu cel putin 2,1% pana in 2030.

- in acest moment, carbunii reprezinta cea mai ieftina sursa de energie din lume, in timp ce pretul gazelor naturale creste in permanenta.

- intre timp, energia nucleara ajunge la cateva mii de dolari pe MW;

- carbunii raman principala sursa de alimentare a cailor ferate.

- „Statele Unite ale Americii trimit Europei carbunii sai ieftini, iar trendul va continua”, se arata in studiul citat de Business Insider.