În schimb, în luna ianuarie 2018 comparativ cu luna decembrie 2017, România se situează printre statele membre cu cea mai mare scădere a producţiei industriale de la o lună la alta, minus 2,9%, un declin mai pronunţat fiind înregistrat doar în Olanda, minus 5,7%.

Aceasta, în condiţiile în care, de la o lună la alta, producţia industrială a scăzut cu 0,7% în Uniunea Europeană şi cu 1% în zona euro.

Totodată, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat că cifra de afaceri din industrie s-a majorat, în termeni nominali, în ianuarie, cu 20,7% în comparaţie cu aceeaşi lună din anul 2017. Cea mai importantă creştere a fost consemnată în industria prelucrătoare (+21,9%), în timp ce industria extractivă a înregistrat un recul de 6,7%.

De asemenea, în intervalul analizat, pe marile grupe industriale, majorări ale cifrei de afaceri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+23,9%), industria bunurilor intermediare (+23,2%), industria energetică (+19,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+13,2%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au crescut, în ianuarie 2018, atât faţă de luna precedentă cu 9,2% cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 21,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.

Creşterea faţă de luna precedentă a fost generată de creşterile înregistrate în industria bunurilor de capital (+14,5%), industria bunurilor de uz curent (+5,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,6%) şi industria bunurilor intermediare (+1%).

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, avansul a fost determinat de creşterile înregistrate în industria bunurilor de capital (+24,8%), industria bunurilor intermediare (+20,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,9 %).