"Ar fi fost foarte bine sa fi iesit guvernatorul (Bancii Nationale a Romaniei - n.r.) sa spuna «Facem tot ce putem sa cumparam noi aurul de acolo»", a spus edilul, dupa ce a fost intrebat cum comenteaza subiectul legat de proiectul minier Rosia Montana.

In acelasi context, Oprescu nu a dorit sa faca aprecieri privind problemele legate de mediu.

"Nu am expertiza tehnica pentru a sti daca cianurile distrug sau nu", a declarat Oprescu.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului bancii centrale declara recent ca BNR ar putea sa cumpere aur din productia de la Rosia Montana, cu conditia ca ponderea acestui metal in rezerva internationala a Romaniei sa se mentina intre 10 si 20%. Potrivit afirmatiilor sale, cantitatea anuala de aur care va fi produsa in aceasta exploatare va fi de aproximativ 10 tone.

"La pretul actual, ar insemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Aceasta tranzactie pentru BNR nu este o tranzactie iesita din comun. BNR face operatii de acest ordin destul de des", a mentionat Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

El a spus ca achizitionarea de 10 tone de aur pe an de catre BNR ar insemna o crestere in primul an de 10%, in conditiile in care banca are in prezent 103 tone fizice de aur in proprietatea statului roman.

"O crestere de 10%, de asemenea, nu este o crestere iesita din comun", a apreciat Croitoru, adaugand ca, intre 1990 si 2000, BNR a cumparat 37,3 tone de aur.