Potrivit grupului austriac, pretul de achizitie a fost de 1,85 miliarde dolari (1,75 miliarde euro), scrie News.ro.

”Finalizarea si punerea in aplicare a tranzactiei a fost deja aprobata de Consiliul de Supraveghere al OMV”, arata un comunicat al OMV, in care se precizeaza ca documentele privind tranzactia s-au semnat duminica.

Iujno Ruskoie (Ruskoie Sud) este unul dintre cele mai mari zacaminte de gaze din Rusia, situat in regiunea Iamal-Nenet.

Cota OMV in rezervele recuperabile ramase in cursul licentei, care expira la sfarsitul anului 2043, se ridica la aproximativ 580 de milioane de barili echivalent petrol.

Cota OMV din productia zilnica este estimata la 100.000 bep/zi. Tranzactia urmeaza sa se finalizeze pana la sfarsitul anului, dar va fi efectiva retroactiv, de la 1 ianuarie 2017.

In Romania, grupul OMV controleaza cea mai mare companie petroliera de pe plan local, OMV Petrom.

In aprilie 2016, OMV si Gazprom au incheiat o serie de acorduri referitoare la colaborarea strategica intre cele doua companii, grupul austriac urmand sa cedeze rusilor active din Marea Nordului si din zona platformei continentale norvegiene, in timp ce Gazprom va livra catre OMV titei, incepand din 2016.

OMV cauta sa isi asigure accesul la zacaminte in Rusia, pentru a inlocui integral pierderile de productie din pietele sale de baza din Austria si Romania.

Aflat intr-o vizita in Romania, in aprilie 2016, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a negat categoric, in fata jurnalistilor, ca la discutiile cu Gazprom s-ar fi luat in calcul o eventuala cedare de active in Romania.