Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca bucurestenii nu vor mai plati pentru incalzirea locuintei, daca investitorul care va administra, prin delegare de serviciu, noua structura infiintata prin comasarea RADET si ELCEN va ceda municipalitatii macar 1% din profitul estimat sa fie obtinut.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la Guvern, ca ELCEN va fi privatizata prin delegare de serviciu, dupa modelul Apa Nova din 1999, municipalitatea analizand insa si varianta incheierii unui parteneriat public-privat (PPP).

In acest context, primarul a mai avansat si un scenariu in care niciun bucurestean nu ar mai plati pentru incalzire, dupa un interval de doi ani de la data delegarii de serviciu, pe principiul ca profitul noii structuri, rezultata din comasarea ELCEN cu RADET, ar fi suficient sa asigure modernizarea retelei de distributie, care necesita fonduri totale de 1,8 miliarde euro, si chiar sa asigure gratuitea incalzirii pentru locuitorii Capitalei.

"Daca in doi ani de zile - si sper sa reusesc sa parcurg toti pasii in caz de delegare de serviciu - toata lumea este de acord, ma refer la economisti, la finantisti, ca profitul celor care preiau aceasta delegare este, undeva, de 11% anual. Daca din profitul acesta, ma refer la producerea de energie electrica 80% si 20% din termic, daca 1% din acest profit anual este de acord - si cred eu ca o sa fie de acord - sa-l dea Primariei Generale, indraznesc sa spun ca nimeni nu va mai plati incalzire", a afirmat Oprescu.

Acesta a adaugat ca este vorba despre un calcul mai complicat si i-au trebuit vreo doua ore sa inteleaga ceva din el, dar este vorba despre o tinta care ar putea fi atinsa in termen de doi ani de la momentul delegarii de serviciu pentru noua companie.

ELCEN este controlata de compania de stat Termoelectrica, iar RADET functioneaza in subordinea Primariei Capitalei. Memorandumul privind realizarea serviciului public de alimentare cu energie termica a Capitalei prin preluarea ELCEN de catre municipalitate a fost aprobat in noiembrie anul trecut de Consiliul General al Municipiului Bucuresti

Solicitarea municipalitatii este ca toate cele cinci CET-uri sa fie trecute in domeniul public al Capitalei, impreuna cu activele si pasivele aferente.  Serviciul vizeaza producerea, transportul, distributia si furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizata cu energie termica. 

In ceea ce priveste datoriile existente ale RADET la ELCEN, in momentul in care acest serviciu va reuni cele doua institutii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor "stinge de drept". 

Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN catre RADET a dus la strangerea unor datorii, dar si a unor majorari de intarziere care, in 30 octombrie, erau in valoare 2,24 miliarde lei, din care 1,44 miliarde lei reprezentau datoria principala, iar restul reprezentau penalizari de intarziere.