Intr-un comunicat remis PRO TV, reprezentantii firmei NIS spun ca extinderea in Romania este pe lista lor de prioritati. 

In Romania cel mai probabil se vor concentra pe sud vestul tarii. Aceasta zona este usor de aprovizionat cu carburanti de la rafinaria pe care sarbii o au la Pancevo, care produce mai mult decat poate vinde pe piata locala.

Anul viitor, tot prin intermediul sarbilor, Gazprom va trece si la extractia de petrol si gaze din Romania. 

East West Petroleum din Canada a primit de la ANRM dreptul de explorare pentru patru perimetre din vestul tarii, drept pe care l-a revandut in proportie de 85% sarbilor. Zona are un potential urias.

Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat licente de explorare si exploatare de petrol si gaze pentru toata partea de vest a tarii.

Australienii de la Audax, vecini cu perimetrul sarbilor, extimeaza ca sub bucata lor de pamant se afla 8 miliarde de metri cubi de gaze si 45 de milioane de barili de petrol. Adica rezerve de peste 8 miliarde de dolari.

La inceputul anului o alta companie, Universal Premium si ei vecini cu sarbii, anunta ca a descoperit in perimetrul vecin, petrol si gaze de 1 miliard de dolari. Reprezentantii companiei au inceput deja sa sape primele puturi in comuna Seleusi.  Alte 3 perimetre vor fi exploatate de ungurii de la Mol iar un al 4-lea de Clara Petroleum, o companie inregistrata in Marea Britanie.

In cealalata parte a tarii aflam ca in 2015  Sterling Resources va fi prima companie care va extrage gaze si petrol din Marea Neagra. 

Din apele teritoriale ale Romaniei vor mai extrage petrol si gaze consortiul format din Petrom si Exxon, rusii de la Lukoil si americanii de la Melrose Resources.