"Uniunea Europeana a invatat lectia Crimeii. Nu a invatat lectia opririi gazelor, din 2008, a diminuarii in mod deosebit a furnizarii gazelor, in 2009, in schimb a invatat extraordinar de bine lectia Crimeii", a spus seful statului, precizand ca se desfasoara deja negocierile pentru acordul de liber schimb dintre UE si SUA, care se pot constitui intr-o alternativa la aprovizionarea Europei cu gaz lichefiat, scrie Mediafax.

Basescu a mai spus ca UE a inceput constructia de terminale pentru gaze lichefiate, aduse din Golf, din Qatar in mod deosebit.

"Eu cred ca in 5-6 ani UE va avea rezolvata problema dependentei de gazele Federatiei Ruse, ceea ce va face ca influenta Federatiei Ruse in Uniunea Europeana sa scada foarte mult", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca, daca se confirma ca Moscova e implicata in atentatele la securitatea estului Ucrainei, Uniunea Europeana ar trebui sa treaca la faza a treia a sanctiunilor, care este foarte dura, si anume incetarea oricarui import de gaze din Rusia, inghetarea asseturilor ruse si incetarea oricarei relatii politice.

Intrebat daca Romania va interveni in ajutorul Republicii Moldova, in cazul unui conflic, seful statului a mentionat ca Romania nu se va implica militar in niciun conflict militar din regiune decat in parteneriat cu aliatii din NATO.

Despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana, Traian Basescu a spus ca termenul de 2015 pentru inceperea negocierilor este prematur. "Nu pot sa fiu nerealist, sa spunem ca in 2015 se poate trece la negocierea tratatului de aderare. Insa ar putea fi un 2018-2019, inceperea negocierilor", a afirmat seful statului.