Cei care promoveaza acest tip de locuinta spun ca se consuma foarte putina energie pentru incalzire si, ca atare, se emit si putine « noxe ». In plus, confortul este crescut datorita lipsei umiditatii, iar lemnul permite construirea peretilor interiori in aproape orice pozitie.

Chiar si prejudecatile legate de riscul mare de incendii sunt combatute datorita tehnicilor noi de tratare a lemnului, care au aparut in ultimele decenii, precum cele legate de placarea lemnului cu anumite materiale de inchidere sau OSB (Oriented Strand Board) neinflamabil.

Printre dezavantaje putem numara riscul atacarii de catre insecte, precum termitele sau instabilitatea pe care ti-o poate da o casa pe structura de lemn. In plus, in cazul unei izolatii prost facute apare riscul de a se auzi toate zgomotele din casa.

O casa pe structura de lemn se construieste in Romania de la preturi de circa 100 de euro pe metrul patrat (la rosu) si pana la 350 - 500 de euro pe metrul patrat, in cazul celor "la cheie".

In ceea ce priveste casele pe structura metalica, otelul este materialul cu cea mai buna proportie intre rezistenta si greutate, fiind in acelasi timp si 100% reciclabil si neinflamabil. O casa pe structura metalica are un pret de constructie de circa 250- 400 de euro pe metrul patrat.

Otelul ofera in acelasi timp siguranta si rezistenta deosebita la actiunile seismice. American Institute of Steel Construction (AISC) sustine ca structurile metalice se afla pe piata din America de peste 50 de ani, iar peste 55% dintre optiunile constructorilor in anul 2008 s-au indreptat catre casele construite pe structura metalica de otel.

Desi, in Romania, inceputul a fost timid, din ce in ce mai multi oameni apeleaza la aceasta varianta pentru a-si construi o casa in stil american pe structura metalica, se mai arata in analiza facuta de www.magazinuldecase.ro.

Printre primele case metalice construite la noi se numara si cele din proiectul realizat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), care a inaugurat in 2008 primul bloc cu 20 de apartamente pe aceasta structura. In acelasi timp, numerosi dezvoltatori s-au aratat interesati de aceasta perspective si la ora actuala, exista cateva proiecte rezidentiale de acest fel.

Constructia unei case standard, la conditii medii de calitate, costa, in prezent, in medie 400 euro pe metrul patrat, fata de peste 600 de euro, cat era in anii trecuti, ca urmare a crizei care a adus la ieftinirea caramizilor si BCA-ului, dar si a cimentului etc.

Astfel, costul de 400 de euro pe metrul patrat construit are la baza un pret pentru caramida care a scazut anul trecut cu 10%, unul ciment  redus cu 5-10% si unui la BCA mai mic cu 15-18% decat era de exemplu in 2008

Casele pe structura metalica versus casele standard: avantaje si dezavantaje

In cazul unei case pe structura metalica, aceasta se ridica mai rapid, este mai sigura si are un pret mai bun decat una clasica. Proiectele pe structura metalica nu arata diferit fata de cele clasice, deoarece se pot folosi finisari traditionale. Astfel, pentru exterior se poate folosi caramida, iar pentru interior orice tip de materiale de constructii, existente pe piata.

O casa pe structura metalica poate fi ridicata chiar si in 3-4 luni, astfel castigati sunt atat constructorii cat si cumparatorii. Acest timp rezulta din crearea structurilor de metal in atelier si transportarea lor rapida in locul constructiei.

In plus, numarul mare de prefabricate asigura asamblarea rapida a caselor pe structura metalica. De aceea, constructia propriu-zisa poate fi realizata in orice perioada a anului, fara sa mai depinda de temperatura. Avand in vedere ca aceste case sunt mult mai usoare, se rezolva si problema fundatiilor ceea ce implica in mod direct costuri mai scazute. In general, in cazul caselor standard, greutatea reprezinta o problema pentru asezarea pe fundatie.

Gradul de izolatie fonica si termica este mult mai ridicat fata de cel al constructiilor clasice.

Casele standard, la randul lor, prezinta o serie de avantaje care nu pot fi desconsiderate: posibilitatea executarii lucrarilor in regim propriu, sanse foarte mari la vanzare, sunt mult mai usor de gasit in conditiile in care piata imobiliara din Romania este in majoritate ocupata de constructiile noi din caramida.

Casele standard pot suporta orice tip de acoperis, inclusiv din tigla, aceasta avand la randul ei avantaje: rezistenta la ploi, durabilitate in timp, bun izolant termic si pot fi construite prin metode traditionale, ceea ce implica si mana de lucru mai ieftina.

Casele pe structura de metal care nu beneficiaza de protectie suplimentara sunt mult mai sensibile la incendii, dar acest lucru se poate rezolva rapid prin placarea interioara cu placi de gipscarton rezistente la foc. Unul dintre dezavantajele caselor traditionale este greutatea proprie mai mare precum si spatiul interior care nu poate fi modificat din cauza structurii de rezistenta.

Casele traditionale sunt mai racoroase si necesita mai multa energie sau combustibil pentru incalzire, costurile de constructie sunt mai mari decat cele in cazul constructiilor pe structura metalica, iar in ceea ce priveste constructiile din zidarie clasica, santierul pune multe probleme avand in vedere termenul lung de finalizare (1- 2 ani).

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in 2006, numarul total al autorizatiilor acordate pentru constructia pentru locuinte a fost de  51.059. Numarul acestora a continuat sa creasca in anii urmatori, in 2007, inregistrandu-se 56.618 de autorizatii, cu o crestere de 10,89% fata de anul precedent.

In 2008, s-au inregistrat 118.643 de autorizatii, fiind atins punctul maxim din ultimii ani, cresterea fiind de 109,55 % fata de 2007 si de 132,36 % fata de 2006.

In 2009 au existat 65.930 autorizatii de constructii, cu o scadere de aproximativ 44,43 % fata de anul 2008, dar fiind in crestere fata de anii precedenti, cu 16,44 % fata de 2007 si 29,13 % fata de 2006.

In Germania, putem gasi case pe structura de lemn care dateaza chiar din secolul 16, iar in Franta chiar din secolul 17. Mai mult, majoritatea cladirilor din statiunile montane din Elvetia si din Franta sunt bazate pe structura de lemn.