Potrivit lui Saramet, 21 de banci au depus oferte pana la termenul limita - 1 Martie pentru Programul Prima Casa 2, cu doua mai multe decat in Prima Casa 1, unde din 19 institutii de credit interesate, ulterior, au ramas doar 18, dupa cum spune oficialul.

"Intrucat fondurile noastre pentru acordarea de garantii sunt de jumate fata de cat vor bancile sa dea si programul este suprasubscris de aproape doua ori, intrarea in Prima Casa 2 se va face pro - rata in sensul diminuarii progresive corespunzatoare subscrierii", a explicat seful FNGCIMM.

Alocarea pro-rata inseamna ca toate cererile sunt acceptate pe perioada derularii programului, iar la sfarsitul acestei perioade, daca cererile depasesc plafonul, fiecare banca primeste mai putine garantii decat a cerut, proportional cu cererea initiala. De pilda, in cazul in care numarul total de cereri este de doua ori mai mare decat numarul de garantii ce pot fi oferite, atunci fiecare banca primeste jumatate din numarul de garantii dorite.

Saramet a mai spus ca bancile Carpatica si RIB sunt interesate de intrarea in Prima Casa 2, desi nu fusesera prezente in Prima Casa 1.

Seful fondului a adaugat ca BCR, BRD si Banca Transilvania, institutii de credit cu cea mai mare expunere pe Prima Casa 1, vor in continuare sa aiba cele mai mari subscrieri.

Prima Casa 2 nu este inca functionala in sensul ca nu se pot primi dosare pentru aprobarea de catre fond ca sa fie garantate pentru creditare.

El a aratat ca "trebuie aprobat un ordin comun al Ministerului Finantelor si Ministerului Economiei prin care sa fie stabilite normele de aplicare si procedurile de lucru".

"Probabil, ca acest ordin va fi aprobat saptamana viitopare, dar, la ora asta, nu stim sigur", a mai spus Aurel Saramet.

Mai trebuie spus ca locuintele vechi achizitionate prin programul Prima Casa trebuie sa se incadreze intr-una din clasele A, B sau C de eficienta energetica, criteriu aplicabil incepand cu data introducerii certificatului energetic.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta energetica ridicata, la clasa G - eficienta energetica scazuta), in functie de consumul total anual specific de energie.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand un consum anual pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat de peste 200 kWh/mp. Tinta consumului anual de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/mp.

In plus, potrivit noilor norme, creditele acordate prin programul Prima Casa vor fi garantate diferentiat, in functie de vechimea imobilului.

Garantiile sunt acoperite cu ipoteca legala de rang I asupra locuintelor achizitionate prin program, in favoarea statului, valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare a acestora pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii.

In Prima Casa au fost sau sunt implicate BCR, BRD, Banca Transilvania, Alpha, Raiffeisen, ATE, Garanti, Millenium, Volksbank, OTP, Emporiki, Leumi, Credit Europe Bank, CEC, Bancpost, UniCredit, Piraeus, Banca Romaneasca si Intesa. ING s-a retras inca de la inceput.

In cadrul programului Prima Casa 2, pentru cei care vor sa cumpere imobile gata terminate sau la rosu, garantia ramane la 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi creste la 70.000 de euro si la 75.000 de euro, daca se asociaza.

Guvernul a aprobat in sedinta din 23 februarie 2010 modificarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL).

Astfel, Executivul a aprobat modificarile propuse de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului adica scaderea de la trei ani la un an a chiriei obligatorii pe locuinte, inainte de a fi cumparate de catre chiriasi, care insemna ca se vor putea cumpara prin Prima Casa 2.
Va veti cumpara/construi locuinta prin Prima Casa 2? (83 voturi)
Da, voi profita de oferta!
49.40%
Nu!
24.10%
Nu stiu inca, o sa ma mai gandesc!
7.23%
Posibil, o sa analizez cu atentie ofertele!
19.28%