Cativa tineri si-au sacrificat tot weekendul si, in loc sa leneveasca, au fost creativi. Totul a pornit de la cel mai mic calculator din lume, care costa 160 de lei.

Spre dimineata, proiectele au inceput sa prinda contur, desi concurentii dadeau primele semne de oboseala. Sa luam, de pilda, exemplul unei inventii care va face lista de cumparaturi in locul clientilor. Aparatul foloseste senzori de presiune care simt cand cutia detergentului este goala, apoi va da un telefon. "Salut, iti lipsesc niste produse din casa. Te rog, cumpara urmatoarele lucruri: apa minerala, detergent, sapun."

Echipa este interesata ca produsul sa ajunga pe piata. "Cu siguranta, vom face. Acum sa vedem, suntem obositi, suntem entuziasmati, plini de adrenalina, dar vom discuta", explica Marius Pastolache, programator.

Iata cine o sa va scape de griji atunci cand plecati de acasa. "Ai plecat in vacanta. Doamne, am uitat gazele deschise sau geamul deschis, nu-i nimic, creeaza pe cloud, in aplicatie, niste warning-uri, pe care poti sa le iei sau nu in considerare", spune Rares Plescan, un alt inventator. Din ghiveci pana in varful margaretei de plastic, toate sunt numai senzori, iar produsul nu a costat mai mult de 200 lei. "E un proiect personal, nu vad cum as putea sa concurez cu marile nume, care au resurse si tehnologie", se plange tanarul.

Multe s-au auzit in ultima perioada despre casele inteligente. Insa cine vrea un sistem complex, trebuie sa plateasca mii de euro. Cativa tineri programatori sustin ca au reusit sa creeze un sistem care nu costa mai mult de 180 lei. In acest set intra si un robot care se plimba singur prin casa si trimite imagini prin webcam.