Numele vine de la babilonieni care, acum cateva mii de ani, produceau "sikaru", o bautura fermentata, un fel de "paine de baut".

Babylone urmeaza acelasi proces de productie ca majoritatea berilor speciale belgiene, cu o singura diferenta: maltul din orz se amesteca cu faina de paine.

"Painea este utilizata ca substitut al orzului, lucru care ne permite o economie de orz de circa 30%", spune Sebastien Morvan, care a lansat Brussels Beer Project alaturi de prietenul sau, Olivier de Brauwere. Ideea le-a fost data de Rob Renaerts, director si bioinginer al asociatiei Coduco (Bruxelles).

"Acum trei ani am cercetat risipa de paine din Bruxelles. Am aflat atunci ca in tarile baltice se fabrica kvasul, bautura alcoolica pe baza de paine. Daca ne gandim bine, nu exista asa multe diferente intre compozitia painii si cea a berii. Mi-am pus atunci intrebarea de ce nu s-a facut acest lucru la Bruxelles. Dupa trei saptamani m-am intalnit cu Sebastien pentru altceva si am vorbit despre acest lucru", arata Renaerts. 

"Am spus imediat da, fiindca filosofia noastra este sa luptam impotriva risipei, mai ales ca painea reprezinta 12% din totalul deseurilor alimentare", spune, la randul sau, Sebastien Morvan. 

Dupa lansarea ideii, cei doi tineri intreprinzatori au fost nevoiti sa gaseasca cea mai buna metoda de a transforma painea in faina.

"A trebuit sa gasim un cuptor bun, temperatura potrivita si mixerul adecvat ca sa ajungem la rezultatul scontat", afirma tinerii berari.

Materia prima provine din stocurile nevandute in ajun, in trei supermarketuri din capitala belgiana. 

Berea Babylone, lansata in februarie, este tot mai ceruta, iar nota obtinuta pe RateBeer este 91 din 100 la categoria sa. Pe acest site se pot da note berilor preferate.

Productia se va dubla, asa incat, daca echipa se gandea initial sa produca cinci tone de faina pentru umplerea a 100.000 de sticle, acum prevede sa ajunga la 10 tone pentru a obtine o productie de peste 200.000 de sticle pe an.

Firma are ca obiectiv sa creeze 20 de beri noi pe an si sa devina una dintre cele mai inovatoare fabrici de bere din Europa.

In vara, festivalul danez de la Roskilde i-a surprins pe toti, fabricand bere pornind de la urina participantilor. Cei 25.000 de litri stransi in timpul evenimentului au fost reciclati pentru a obtine un ingrasamant pentru orzul necesar producerii unei viitoare beri.