De asemenea, leul s-a depreciat in raport cu dolarul american, pana la un curs de 4,0379 lei, cu 0,49 bani peste valoarea anuntata in sedinta de marti, respectiv de 4,0330 lei pentru un dolar american.

Moneda nationala a pierdut 1,07 bani şi in raport cu francul elvetian, pana la o cotatie de 4,1838 lei, in comparatie cu anuntul din sedinta precedenta, cand moneda elvetiana valora 4,1731 lei.

Gramul de aur s-a scumpit, miercuri, cu 0,45 de bani (+0,27%) şi a ajuns la o valoare de 166,4684 lei, de la 166,0114 lei, cat se anuntase in sedinta de marti.

Deprecierea monedei nartionale se incadreaza in trendul de scadere al regiunii, ca urmare a incertitudinilor create de un eventual Brexit, tendinta investitorilor fiind sa se refugieze in valute stabile. In acest context, euro si, mai ales, francul elvetian - considerat moneda de refugiu, se intaresc, in timp ce lira sterlina pierde din valoare.

De altfel, cu o saptamana inaintea referendumului in urma caruia britanicii vor decide daca raman sau ies din UE, Banca Angliei a injectat in piata fonduri suplimentare de 2,46 miliarde de lire sterline (3,47 miliarde de dolari), pentru a se asigura stabilitatea pe piete in eventualitatea unui Brexit.

Luna trecuta, Banca Angliei a avertizat ca o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta economia si va accelera inflatia. Brexitul "ar putea duce la la incetinirea cresterii economice si accelerarea inflatiei. Lira sterlina se va deprecia si mai mult, va urma o perioada prelungita de incertitudini, vor fi afectate intrarile de capital, costurile de imprumut, vor creste costurile de finantare ale bancilor si va fi amenintata stabilitatea financiara a tarii", avertizeaza Banca Angliei.

Institutia a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Marii Britanii in trimestrul doi din 2016, cand ar urma sa se inregistreze un avans de 0,3%, fata de 0,5% previzionat anterior. Desi cresterea se va redresa probabil in eventualitatea ramanerii tarii in UE, efectul actualelor incertitudini vor persista o perioada de timp, sustine Bank of England.

Banca Centrala Europeana a anuntat, totodata, ca este pregatita sa utilizeze toate instrumentele pe care le are la dispozitie, incepand cu liniile de swap valutar cu Banca Angliei, daca alegatorii decid iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) si pietele financiare se confrunta cu turbulente

Analistii sunt ingrijorati de impactul asupra cursului de schimb, asupra bancilor si sistemului financiar in cazul unui vot in favoarea iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.

In ultimii ani, BCE si Banca Angliei au avut linii de swap valutar, care au permis institutiilor financiare din Marea Britanie sa se imprumute in euro de la Banca Angliei si creditorilor din zona euro sa se imprumute in lire sterline.

Aceste facilitati sunt destinate perioadelor de turbulente si pot fi folosite daca un eventual Brexit provoaca turbulente pe pietele financiare, a explicat Ilmars Rimsevics.

Marea Britanie este a cincea mare economie mondiala si a doua mare putere economica din UE. Multe banci europene importante au operatiuni in Regatul Unit, Londra fiind un centru financiar de prima marime.

Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii.