Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,8425 şi 4,8515 de lei/euro.

Anteriorul maxim istoric înregistrat de euro în raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat faptul că există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro, precizând, însă, că nu sunt anticipate evoluţii majore în acest sens, dacă politicile publice vor continua să fie cumpătate.

"E un record doar din punct de vedere 'statistic' pentru că leul a pierdut azi doar jumătate de ban, deci foarte puţin. Există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro dar nu anticipăm evoluţii majore în acest sens, dacă politicile noastre publice vor continua să fie cumpătate. Să nu uităm că suntem într-o criză mondială fără precedent şi în acest context chiar şi discuţiile care implică slăbirea echilibrelor economice pe plan local au un ecou mai puternic decât în alte ocazii", a declarat Dan Suciu, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, leul a câştigat teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,0915 lei, în scădere cu 0,25 de bani (-0,06%), faţă de cursul de joi, respectiv 4,0940 lei/dolar.

Moneda naţională s-a apreciat faţă de francul elveţian cu 0,12 bani (-0,02%). Astfel, cotaţia francului a ajuns la 4,4940 lei, comparativ cu 4,4952 de lei/franc, joi.

Aurul s-a scumpit cu 58,47 bani (0,22%), până la 255,1851 de lei, de la 254,6004 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

Săptămâna trecută, reprezentantul BNR spunea că leul a avut o anumită stabilitate în timpul pandemiei, cel puţin comparativ cu alte monede din regiune.

"După cum am văzut în perioada care a trecut leul a avut o anumită stabilitate, atât cât se poate, repet această afirmaţie, în perioada dată. Nu au fost fluctuaţii mari. Cel puţin comparativ cu alte monede din regiune leul a fost extrem de consecvent în a evolua pe palierul acesta 4,82 - 4,84 în ciuda datelor care au venit legate de economie. Acest lucru are cel puţin două cauze. E evident că Banca Naţională are o rezervă valutară consistentă, ba chiar una care a atins un record în această perioadă, ceea ce descurajează orice speculaţie de curs. În acelaşi timp, faptul că a existat o politică de reducere a dobânzilor graduală nu a influenţat valoarea cursului, iar pentru că am dat o anumită încredere în evoluţia şi în controlul situaţiei economice, atât cât poate o bancă naţională cât şi un guvern să o facă în condiţiile acestea. Nu vedem motive interne care să ducă la o altă evoluţie. Sigur că dacă pandemia va continua situaţia rămâne în continuare una care să evolueze în parametrii daţi. În cazul în care criza politică se va accentua sigur că acest lucru poate influenţa la rândul ei evoluţia economiei şi sigur că o influenţează", a afirmat Dan Suciu, la Digi 24.

Potrivit sondajului lunar realizat de CFA România în iulie 2020, analiştii financiari anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul II al anului 2021. În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9022, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1500).