Efectele aprecierii dolarului fata de leu in Romania

Dolarul, al patrulea record consecutiv la BNR: cursul a urcat luni la 4,0779 lei.

In Romania, aprecierea dolarului duce la scumpirea benzinei si motorinei, dar si a telefoanelor, calculatoarelor ori televizoarelor, produse sau asamblate in America si China.

In mai putin de un an, dolarul s-a apreciat cu aproape 30% fata de leu. Iar zilele acestea, pentru prima oara, cursul oficial anuntat de BNR a depasit nivelul de 4 lei pentru un dolar american.

Dan Suciu - purtator de cuvant BNR: "Principalul impact evident este asupra carburantilor cu impact apoi in lant si asupra intregii componente de productie, dar cumva acest impact este temperat de pretul scazut al barilului de petrol."

Pretul litrului de benzina a crescut cu 50-60 de bani din ianuarie si pana acum, iar un plin s-a scumpit 30-40 de lei, in mare parte din cauza aprecierii dolarului fata de leu.

Televizoarele, laptopurile, tabletele sau telefoanele inteligente sunt produse, asamblate sau au componente din China, unde multe contracte de export se incheie in dolari. Asa ca pretul acestor produse ar putea creste, inclusiv in Romania.

Florin Dima - director magazin Flanco: "Pana acum inca nu s-a reflectat cresterea dolarului in preturi, pentru ca am suportat diferenta de curs valutar, dar in perioada urmatoare preturile vor creste cu aproximativ 10-15%. Ma refer aici la laptopuri, telefoane, telvizoare."

De exemplu exista riscul ca un televizor sa se scumpeasca si cu 200 de lei, iar un laptop cu 150 de lei. Aprecierea dolarului scumpeste si gazele importate din Rusia, ramane de vazut insa daca se va majora si pretul final din factura. In plus, in Romania mai sunt 5000 de clienti indatorati in moneda americana. Ratele lor au crescut cu 30% fata de anul trecut.

Finantistii spun insa ca acum este un moment bun si pentru companiile romanesti sa patrunda pe piata americana.

Bogdan Belciu - partener PWC: "Ar trebui sa aiba un efect de incurajare al exporturilor romanesti si nu numai in America. Am putea sa folosim aceasta oportunitate pentru a exporta produsele noastre fiind mai ieftine cand sunt evaluate in dolari."

Produsele fabricate in Europa devin mai ieftine pentru americani. De exemplu, ar putea creste vanzarile de masini nemtesti pe piata americana, deci indirect vor beneficia si fabricile din Romania care produc piese pentru aceste autovehicule.

Dolarul american s-a apreciat dupa ce BCE a inceput sa tipareasca euro in speranta ca va relansa economiile din vestul europei. Acum specialistii spun ca dolarul ar putea ajunge la partitate cu moneda europeana, pentru prima data in istorie.

Evolutii in piata interbancara, marti, 10 martie

Euro a deschis marti in piata interbancara locala in scadere usoara, la 4,44 lei/euro, intr-o piata linistita, cu o activitate de tranzactionare la jumatate fata de media pentru prima ora de schimburi.  In jurul orei 10:10, euro era cotat intre bancile comerciale la 4,4400 - 4,4420 lei, in scadere usoara fata de 4,4450 lei in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de luni. 

"In piata nu s-a intamplat mare lucru. Lipseste interesul pentru tranzactiile euro/leu. Nu se baga nici jucatorii locali, dar nici cei straini, care anterior au fost atrasi de plasamentele in obligatiunile romanesti", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci. 

Volumele s-au situat la aproximativ jumatate din media pentru prima ora de operatiuni si s-au mentinut astfel in linie cu sedinta de luni, cand activitatea pietei per ansamblul zilei a fost, de asemenea, la jumatate fata de medie.

Cursul a coborat in primele tranzactii ale zilei si sub pragul de 4,44 lei, minimul fiind inregistrat la 4,4390 lei/euro, in timp ce maximul a fost atins la 4,4435 lei/euro. 

In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,1%, iar zlotul a stagnat. 

Pe pietele externe, francul elvetian a stagnat fata de ultimele tranzactii de luni, la 0,9346 euro.

Evolutia cursurilor pentru leu, dolar, franc elvetian, luni, 9 martie

BNR a anuntat luni un curs pentru euro in crestere cu 0,37 bani, la 4,4439 lei, in contextul unei deprecieri usoare a monedei europene in raport cu valutele din regiune, in timp ce dolarul a urcat cu 2,88 bani, la 4,0779 lei, si a inregistrat astfel al patrulea maxim record consecutiv.
 
Referinta pentru euro publicata de banca centrala s-a situat vineri la 4,4402 lei, iar cea a dolarului la 4,0491 lei. Pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs in crestere cu 0,24 bani, de la 4,1457 lei la 4,1481 lei.

In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,2% in raport cu euro, iar zlotul cu 0,1%.

Pe pietele externe, francul elvetian se afla aproape de ora 13:00 in scadere cu 0,2%, la 0,9337 euro, in timp ce dolarul inregistra o depreciere de 0,5% fata de ultimele tranzactii ale sedintei precedente, la 0,9181 euro, dupa ce vineri moneda americana s-a intarit semnificativ, in contextul publicarii de date bune privind piata muncii din SUA.

Vineri, aproape de anuntarea referintei de catre BNR, dolarul se tranzactiona pe pietele externe in urcare cu 0,5%, la 0,9116 euro, iar pe finalul zilei inregistra o apreciere de 1,3%, la 0,9181 euro.

Dolarul s-a apreciat puternic in ultimele luni fata de valutele importante, in contextul asteptarilor investitorilor ca evolutia buna a economiei americane sa determine Rezerva Federala a SUA sa treaca la cresterea dobanzilor, aflate aproape de zero incepand din decembrie 2008.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut luni la 0,23% - 0,61%, de la 0,24% - 0,62% pe an vineri.

Ratele pentru plasamentele saptamanale se situeaza la 0,26% - 0,69% pe an, fata de 0,25% - 0,7% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,34% pe an.