Preţul aurului atinge un nou nivel record, în contextul tensiunilor politice şi sociale existente la nivel global, iar francul elveţian atinge cea mai mare valoare din ianuarie 2015 până în prezent.

Preţul gramului de aur a crescut de la 215.1227 lei la 218.2474 lei, un nou nivel record, atins în contextul în care Iranul a lansat miercuri noaptea un atac cu rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau militari americani.

Cursul francului elveţian a urcat de la 4.3995 lei la 4.4161 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 27 ianuarie 2015, când a fost 4.4269 lei, potrivit News.ro.

În 15 ianuarie 2015, francul elveţian a sărit de la 3.7415 lei la 4.3287 lei, după ce Banca Elveţiei a decis să renunţe la plafonarea cursului de schimb.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.2741 lei la 4.2923 lei. Lira sterlină a urcat de la 5.6190 lei la 5.6356 lei.

La aproape 5 zile de la moartea lui Kasem Soleimani, la ora la care generalul era înmormântat, a venit şi riposta iraniană. Două baze aeriene din Irak, care adăposteau şi militari ai SUA, au fost atacate cu rachete balistice de către Iran.

Nu se ştie sigur în acest moment dacă sunt victime printre soldații americani, dar exploziile au provocat daune materiale şi, potrivit CNN, au rănit mai mulţi irakieni. Pe de altă parte, televiziunea de stat iraniană a anunţat că cel puţin 80 de “terorişti americani” au fost ucişi.

Și pe plan internațional, cotaţia aurului a trecut miercuri pragul de 1.600 de dolari pentru o uncie (28,35 grame), pentru prima dată în mai mult de şase ani.

Metalul galben a început furtunos anul 2020, investitorii fiind îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu. Cotaţiile înregistrează cea mai mare creştere din aproape un deceniu, stimulat de politicile monetare relaxate ale băncilor centrale şi îngrijorările cu privire la evoluţia economiei mondiale.

Analiştii de la Citigroup Inc. susţin că este posibil ca uncia de aur să treacă dincolo de pragul de 1.625 de dolari în acest trimestru, în condiţiile în care investitorii caută valori sigure care să îi protejeze de scăderile de pe pieţele de acţiuni, iar tensiunile geopolitice ridicate din Orientul Mijlociu vor susţine preţul aurului.

De asemenea, într-un raport publicat la începutul acestei săptămâni, analiştii de la Goldman Sachs Group sunt de părere că metalul galben ar putea să se dovedească o investiţie mai sigură decât petrolul, pe fondul creşterii tensiunilor.

Investitorii îşi vor îndrepta acum atenţia asupra răspunsului american la atacurile Iranului, amploarea acestui răspuns urmând să depindă de pagubele provocate şi dacă au fost ucişi americani în atacurile Iranului.