Banca Națională a României a cotat, vineri, gramul de aur la 271,0003 lei, în urcare faţă de preţul înregistrat joi, de 268,4712 lei.

Este al treilea record consecutiv pentru prețul aurului în România, creșterile de preț încadrându-se în tendințele de pe piețele internaționale.

Fiind o monedă de refugiu în perioade de instabilitate economică, aurul a atins recorduri pe fondul neîncrederii în revenirea economiei mondiale din cauza extinderii pandemiei.

Pentru euro, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,8375 lei, în creştere cu 0,03% faţă de nivelul de 4,8359 lei pentru un euro atins joi.

Maximul istoric înregistrat de euro în raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii iulie 2020 a fost de 4,8380 lei pe unitate.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut vineri cu 0,49%, la 4,0949 lei pe unitate, de la nivelul de 4,0751 lei pe unitate înregistrat joi.

Lira sterlină a scăzut vineri cu 0,13%, la 5,3607 lei pe unitate, faţă de nivelul de 5,3679 lei pe unitate consemnat joi.

Francul elveţian a coborât cu 0,25%, la 4,4794 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins joi, de 4,4904 lei pe unitate.

În această săptămână, preţul aurului a atins un nou nivel record pe piețele internaționale, pe fondul deprecierii dolarului şi a scăderii randamentelor obligaţiunilor, investitorii fiind îngrijoraţi că extinderea pandemiei cu coronavirus va încetini ritmul redresării economiei mondiale.

Activele riscante, cum ar fi acţiunile, au crescut în ultimele luni, în urma măsurilor masive de stimulare din partea băncilor centrale şi a guvernelor, dar şi preţul metalului galben a crescut, un semn al incertitudinilor ridicate asupra efectelor pe termen lung ale crizei din domeniul sănătăţii.

Pe piaţa spot uncia de aur a urcat miercuri la nivelul record de 2.030,72 dolari, în urma reducerii apetitului investitorilor pentru activele riscante. Anul acesta preţul aurului a urcat cu aproximativ 33%.

Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din avuţia lor sub formă de aur. În prezent, unii dintre aceşti consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. În aceste condiţii, să deţii aur este mai atractiv, chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit.