Pentru oamenii de afaceri din toata Europa, Dobrogea este o mina de aur. In zona au fost montate pana acum peste 260 de turbine construite de cehii de la CEZ, portughezii de la EDP si italienii de la ENEL. Pana la sfarsitul anului, energia produsa din vant va depasi cantitatea provenita de la un reactor nuclear.

O eoliana are 150 de metri inaltime si anvergura este de 100 de metri. 1,4 milioane de familii vor primi anul acesta energie verde acasa la ei. Cu alte cuvinte, abonatii vor primi lunar si o cantitate de curent din campurile eoliene, care va scumpi kilowatul cu 2,5%, insa pe viitor, factura ar putea fi mai mica.

Scumpirea de 2,5% pe kilowat rezulta din faptul ca furnizorul e obligat de lege sa livreze si energie eoliana, pe care o cumpara suplimentar cu certificate verzi.

"Furnizorii de energie cumpara aceste certificate verzi la un pret de 55 de euro per certificat. Ei transfera costul acestor certificate verzi catre consumatorul final", explica Dana Duica, reprezentant al Asociatiei pentru Energie Eoliana.

Pana acum, in piata eolienelor s-a investit 1 miliard de euro. Urmeaza inca doua. Cantitatea de curent din cererile pentru aprobarea campurilor eoliene este de 12 ori mai mare decat cea pe care o poate sustine reteaua electrica de transport.