Chiar si atunci cand cumparati de la o persoana fizica, de exemplu o masina, iar tranzactia depaseste 50.000 de lei, trebuie sa mergeti la banca. Cei care nu respecta legea vor fi amendati.

Vestea ca trebuie sa mearga la o banca daca vand o masina scumpa ii supara pe unii vanzatori din targul de masini din Bucuresti. "Pai, da, ca sa-ti ia impozit, ca asta este magaria”, comenteaza vanzatorii.

Parerile cumparatorilor sunt impartite, de la "as fi de acord sa merg prin banca" la "eu as plati cash si cu asta basta."

O masina de 20.000 de euro, de exemplu, daca pana acum puteati sa veniti in targ si sa o cumparati cu banii jos, legea cere mai nou sa mergeti si sa faceti tranzactia prin intermediul bancii. Evident, trebuie sa platiti si comisioane.

In aceasta situatie cumparatorul plateste comisioane de aproape 25 de lei. Comisioanele pentru vanzator sunt de 70 de lei.

Se intampla pentru ca noua lege limiteaza platile in numerar intre persoanele fizice la maximum 50.000 de lei pe zi, adica tot ce depaseste 11.200 de euro.

Au fost plafonate platile si pentru persoane fizice autorizate si alte tipuri de asocieri. Intre acestea plafonul este de maxim 5.000 de lei pe zi sau de maximum 10.000 de lei in cazul platilor facute catre magazinele de tip Cash & Carry.

Se plafoneaza la 10.000 de lei si platile pe care persoanele fizice le fac persoanelor juridice. Cand cumparati o masina de la un dealer vi se va cere... cardul.

Desi legea a fost schimbata pentru a limita evaziunea fiscala, oponentii ei sustin ca se va intampla contrariul.

"Oamenii care dispun de bani se vor duce acolo unde sunt incasari si plati in numerar”, spune Gheorghe Ialomiteanu, fostul ministru al finantelor.

Cei care vor face plati peste plafoane risca amenzi de 10 la suta din ceea ce depaseste plafonul. Cine cumpara mobilier de 14.000 de lei cu banii jos, va fi amendat cu 10% din 4.000 de lei, adica 400 de lei. Legea va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.