Cel mai mult economisesc polonezii, care pun deoparte lunar 16% din venit. Urmeaza slovacii, sarbii si turcii, care strang 13% in fiecare luna. 

In termeni nominali, romanii economisesc 39 de euro pe luna, cea mai scazuta suma din tarile analizate.

Germanii conduc din punct de vedere al sumelor economisite lunar (178 euro), urmati de austrieci (164 euro), polonezi (90 euro), slovaci (83 euro) si cehi (78 euro). Ungurii, ucrainenii, sarbii, croatii si muntenegrenii pun deoparte mai putin de 50 de euro pe luna. 

Numai 20%-30% dintre cetatenii Europei Centrale si de Est sunt multumiti de suma pe care reusesc sa o economiseasca in prezent, fata de peste jumatate dintre austrieci sau germani. Ucrainenii sunt cel mai putin multumiti, urmati de romani, sarbi si unguri. 

"Aceasta perceptie reflecta proportional situatia financiara a oamenilor. Daca majoritatea austriecilor si germanilor cred ca situatia lor financiara personala este destul de buna, doar 16% din populatia ECE este multumita de propria situatie financiara, iar 40% dintre acestia spun ca au o situatie «asa si asa»", se mentioneaza in sondaj. 

Romanii sunt cei mai pesimisti dintre tarile analizate si cand vine vorba de asteptarile privind economisirea in urmatorii cinci ani, astfel ca 52% considera ca vor pune mai putini bani deoparte. Doar 22% dintre persoanele intervievate din Romania spun ca vor economisi mai degraba mai mult in urmatorii cinci ani, iar 27% estimeaza ca vor pune deoparte aceeasi suma de bani ca in prezent. 

Spre deosebire de romani, mai mult de jumatate dintre cehi, slovaci, croati si sarbi considera ca vor economisi mai mult sau la fel ca in prezent si peste cinci ani.

De asemenea, romanii sunt cel mai putin dornici sa se imprumute pentru a-si cumpara o locuinta, in contrast cu trendul din celelalte state. 

La nivel global, una din doua persoane din ECE este obisnuita sa puna periodic bani deoparte, iar doua treimi dintre cehi, slovaci, unguri, romani, croati si sarbi economisesc de indata ce au bani disponibili. 

85% dintre romani si aproape trei sferturi dintre polonezi, austrieci si germani sunt ingrijorati de deprecierea monedelor nationale, cresterea inflatiei si scaderea puterii de cumparare.