Cei mai multi bani au mers pe alimente, servicii, taxe catre stat (de pilda impozite, contributii sociale), iar in mediul rural catre hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.

Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat in aceasta perioada in medie 40,7% din consumul gospodariilor (dupa ce in primul trimestru reprezentasera 40,8% iar in cel de-al doilea 41,9%).

“O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul al III-lea din 2009, acesteia i s-a alocat 19,4% din cheltuielile de consum”, se arata in comunicatul de presa al INS.

Foarte putin au cheltuit romanii pentru investitii cum ar fi cumpararea ori constructia unei locuinte si achizitionarea unui teren sau a unor actiuni. Un nivel scazut au inregistrat si cheltuielile pentru sanatate sau educatie.

Aceleasi date ale INS arata ca in toamna lui 2009 veniturile lunare ale unei gospodarii au fost in medie de 1.950 de lei, adica in jur de 670 de lei de persoana, iar o familie de la oras avea un castig mai mare cu peste 40% fata de una din mediul rural. Asadar, orasenii au cheltuit in medie cu 500 de lei mai mult intr-o singura luna.