Boanta (33 de ani) a ispasit cateva luni din pedeapsa de 5 ani pe care a primit-o pentru ca a furnizat hackerilor sisteme prin care copiau datele celor care foloseau bancomatele, clonandu-le astfel cardurile, scrie Reuters.

Romanul spune ca a inceput sa creeze aceste gadgeturi din pasiune pentru tehnologie si ca nu intentiona sa le foloseasca personal, ci doar sa le vanda altora.

Boanta spune ca arestarea sa in 2009 si intregul proces l-au facut sa inteleaga impactul actiunilor sale si sa vrea sa treaca de partea cealalta a baricadei. „M-am bucurat cand am fort prins, pentru ca acest lucru mi-a deschis calea catre a face lucruri bune”, povesteste romanul.

„Infractiunile erau ca un drog pentru mine. Dupa ce am fost prins, am fost fericit ca am scapat de dependenta de adrenalina. Asa ca am trecut de partea cealalta si am inceput sa lucrez la dispozitive de securitate pentru ATM-uri”, explica Valentin Boanta.

In timpul procesului a inceput sa lucreze la inventia sa. „Bancomatele de astazi sunt depasite si foarte vulnerabile, ele sunt veriga slaba a sistemului bancar actual. Orice ATM poate fi spart, dar solutia mea de securitate – SRS (Secure Revolving System), le face imposibil de fraudat”, spune tanarul.

Boanta spune ca solutia sa poate fi instalata pe orice ATM si permite utilizatorului sa introduca cardul intr-un dispozitiv care ulterior se roteste, astfel incat sa nu permita hackerilor sa inregistreze datele de pe banda magnetica. Cardul este expulzat apoi prin rotirea in sens invers.

Dispozitivul este o cutie metalica trapezoidala cu o lungime de aproximativ 15 cm, prevazuta cu un orificiu pentru introducerea cardului.

SRS, dezvoltat de o firma de tehnologie de langa Bucuresti, numita MB Telecom, a fost patentat si a castigat in acest an un premiu la Expozitia Internationala a Inventiilor de la Geneva. Atat inventatotul, cat si compania, nu au spus pana in prezent cat costa un astfel de dispozitiv, dar sustin ca va fi disponibil in piata in curand.

Valentin merita aceasta recunoastere, pentru ca este unul dintre cei care pune umarul la imbunatatirea imaginii Romaniei peste hotare si mai mult ca sigur va face parte din echipa noastra atunci cand va fi eliberat”, spune Mircea Tudor, co-inventator al sistemului de securitare si presedinte al MB Telecom.

Romania este una dintre tarile cu o expertiza tehnologica impresionanta, comenteaza Reuters, care adauga ca cercetarea in acest domeniu a fost incurajata inca din timpul dictatorului comunist Nicolae Ceausescu. Reversul medaliei a fost, insa, ca Romania a devenit si tara cu cei mai iscusiti hackeri, care dau spargeri in toata lumea.

Numai anul trecut, hackerii romani au furat in jur de un miliard de dolari din conturi bancare din SUA, ceea ce a facut ca FBI sa deschida o reprezentanta in Romania si sa ajute la pregatirea de specialisti care sa lupte cu pitareria online si cu hackerii.