Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 7,9% în 2010, după ce preturile au urcat cu 0,5% în decembrie, arata datele INS.

BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual. Rata anuala a fost de 4,74% in 2009, cand intervalul tintit a fost tot de 2,5-4,5%.

Anul trecut, cel mai mare impact asupra indicelui preturilor de consum l-au avut scumpirile inregistrate la tutun (26,34%) si combustibili (15,38%).

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult

In ultimele 12 luni, cresterea medie a preturilor a fost de 6,09%.

In afara de oua, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare crestere de pret fiind consemnata la cartofi, dar care are o pondere redusa in cosul INS.

Scumpiri de peste 10% pe partea marfurilor alimentare au mai fost inregistrate la legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%).

Cartofii s-au scumpit peste masura

Cartoful, denumit ani la randul "mancarea saracului", risca sa devina produs de lux! Si asta pentru ca in doar 12 luni pretul acestuia a explodat la propriu.

Un kilogram de cartofi a ajuns sa coste si 2,5 lei in pietele orasenesti, si asta chiar daca producatorii il vand cu 0,8 lei. Unul dintre motive este faptul ca recolta din 2010 a fost una slaba. "Anul trecut, o mare parte din productie a fost afectata de mana si de intemperii (n red. inundatii)", spune Anton Antonescu, reprezentatul unui grup de producatori din judetul Dambovita.

Mai mult, anul trecut, nu putini au fost producatorii care s-au plans de slaba calitate a semintelor de cartofi importate din strainatate si care au putina rezistenta importriva daunatorilor. Astfel, o mare parte din recolta chiar s-a stricat pe camp.

In plus, o mare parte din cartofii pe care ii gasim in piete sunt importati din Turcia sau Polonia, caz in care pretul unui kilogram creste considerabil. Datele oficiale de la ministerul Agriculturii arata ca Romania a importat in primele sase luni din 2010, aproape 40.000 de tone de cartofi, in valoare de 7,6 milioane euro.

Cultivam mult, insa recolta este dezastruoasa

La fel ca in cazul graului sau a porumbului stam foarte bine la numarul de hectare cultivate cu cartofi, insa recolta este dezastruoasa! Astfel, Romania este a treia tara din UE in ceea ce priveste suprafata cultivata cartofi (12,2%), insa are doar a sasea productie dintre statele membre.

De exemplu, cele mai recente date ale Eurostat si INS arata ca, in 2009, productia medie de cartofi la hectar este de 15.933 de kilograme, in timp ce in Polonia productia este de 19.760 de kilograme.

Cat costa alimentele de baza la noi comparativ cu tarile din UE

In 2010, painea s-a scumpit cu peste 5%. Daca la noi o paine costa acum 1,5 lei, in Bulgaria pretul ajunge la 2 lei, potrivit site-ului numbeo.com, care centralizeaza date privind costul vietii in diverse tari.

In ceea ce priveste pretul laptelui, aici avansul este mult mai mare. In hipermarketurile de la noi, pretul unui litru de lapte este de 4 lei, iar la bulgari circa 3,8 lei. In schimb, polonezii dau doar 2 lei pe aceeasi cantitate de lapte proaspat.

Daca la noi, un pachet de tigari costa 11 lei, la bulgari pretul este putin mai mic. Cel mai ieftin pachet costa aproximativ 9 lei, la fel ca si in Polonia.

Cresc preturile la serviciile de salubritate

In 2010, romanii au platit mai mult si pentru energia termica, mai precis cu 12%.

In ceea ce priveste serviciile, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la apa, canal si salubritate (15,85%).

Nici transportul cu trenul nu a facut exceptie. Astfel, cei care au renuntat la masina si au ales trenul pentru o deplasare in tara, cu speranta ca vor face economie, s-au inselat. Si asta pentru ca pretul biletelor CFR s-a majorat cu 14%.

Rata inflatiei in 2011

Analistii spun insa ca inflatia va fi de 5,4% in 2011, peste tinta BNR