Acesta include decizii care să permită îndeplinirea, în cel mai scurt timp, în noua structură, a activităţii Guvernului şi a ministerelor, precizează Executivul.

Proiectul este promovat ca urmare a Hotărârii Parlamentului nr. 31/2020 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial.

La prima reuniune a noului Cabinet, care a avut loc pe 23 decembrie, imediat după depunerea jurământului la Cotroceni, prim-ministrul Florin Cîţu a cerut miniştrilor să pregătească o serie de proiecte pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie şi susţinerea mediului de afaceri.

"În această seară nu facem şedinţă de guvern. Sunt doar câteva lucruri pe care le pregătim pentru şedinţa următoare, care o să fie săptămâna viitoare. Sunt câteva priorităţi, în special pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie şi câteva necesare pentru susţinerea mediului de afaceri şi finalizarea construcţiei bugetului pe anul 2021", a spus Cîţu, în seara de 23 decembrie.

El i-a solicitat ministrului Muncii, Raluca Turcan, promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea măsurilor active până la 30 iunie 2021, arătând că acesta trebuie să fie gata săptămâna viitoare.

"Promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea termenului de aplicare a programului guvernamental IMM Invest până la 30 iunie 2021 şi aprobarea noului subprogram Agro IMM Invest, cu aplicare până la acelaşi termen, imediat după primirea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene, până în data de 24 decembrie. Va fi emisă decizia de autorizare de către Comisia Europeană, avem această decizie, deci trebuie să mergem mai departe. Tot legat de scheme de ajutor de stat, Comisia Europeană a emis decizia de prelungire cu şase luni a perioadei de funcţionare a schemei de ajutor de stat pentru companiile mari, norme de finanţare şi garantare aferente au fost aprobate şi sunt înaintate spre publicare în Monitorul Oficial", au fost alte priorităţi anunţate de premier, potrivit Agerpres.

Cîţu a făcut referire şi la proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este instituită schema de ajutor de stat pentru întreprinderi din domeniul HoReCa.

"Avem promovarea proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care este instituită schema de ajutor de stat privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderi din domeniul HoReCa - turism, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID-19. Aici este domnul ministru Claudiu Năsui - pentru săptămâna viitoare ar trebui să fim gata cu toate avizele. Această schemă a fost prenotificată la Comisia Europeană. După ce se vor transmite toate clarificările necesare în vederea verificării compatibilităţii schemei de ajutor de stat se va realiza şi notificarea oficială", a spus premierul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că la Ministerul Economiei, pe care l-a condus, a fost prezentată în primă lectură o ordonanţă de urgenţă cu prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă şi trebuie reluat circuitul de avizare cu noile ministere.

"Mai avem o problemă cu o lege modificată în Parlament, legea apelor prin care s-a impus o aberaţie de către Parlament: un preţ al apei uzinate de către centralele de producere de energie electrică hidro de vreo trei ori mai mare în cazul în care nu-şi montează contoare de măsurare a apei, ori nu există aşa în România. A fost introdusă pe uşa din dos în Parlament şi trebuie să rezolvă şi asta pentru că vor creşte foarte mult costurile cu apa", a spus Popescu.

De asemenea, premierul a precizat că la Ministerul Justiţiei sunt pregătite două ordonanţe.

"Da, trebuie o ordonanţă de urgenţă de prorogare a intrării în vigoare a legii care reglementează numărul de judecători la completurile de apel", a menţionat ministrul Justiţiei, Stelian Ion, iar Florin Cîţu a spus că aceasta "ar trebui să intre atunci în avizare de mâine ca să poată fi luate toate avizele pentru săptămâna viitoare".

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că este în pregătire un proiect de OUG care este aşteptat şi de autorităţile publice locale legat de posibilitatea prelungirii obiectivelor de investiţii pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală etapa I, care ar expira la sfârşitul acestui an.

"Mâine pornim în avizare şi sperăm să reuşim să venim cu el săptămâna viitoare", a adăugat Cseke Attila.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a amintit de legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, iar premierul a precizat că aceasta va fi săptămâna viitoare.