Patronii vorbesc despre faptul că şi-au amânat investiţiile programate şi că îşi refac bugetele, după ce tarifele pentru chirii, energia, internet şi transporturi s-au majorat, de la o lună la alta.

A trecut o lună şi jumătate de când Guvernul a aprobat Ordonanţa 114, care a introdus taxe în domeniul bancar şi le-a mărit pe cele din energie şi telecomunicaţii. Atunci, oficialii spuneau că măsurile vor ajuta companiile româneşti. Din contră, spun organizaţiile de afaceri de la noi.

Dragoş Petrescu, preşedintele HORA: “Suntem foarte îngrijoraţi. Această ordonanţă va avea impact asupra modului în care noi, întreprinzătorii români, ne finanţăm costul cu finanţarea va creşte şi nu numai investiţii ci la activitatea de zi cu zi, comisioanele bancare orice costuri legate de banca vor fi mai mari pentru întreprinzătorii romani. Doi, costurile cu energia - deja înregistrăm creşteri de 15%, ne aşteptam la încă 15-20%.”

Dragoş Roşca, preşedinte RBL: “Companiile au reînceput să îşi analizeze partea de buget în loc să ne vedem de business la început de an să turăm motoarele, ne-am retras şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă, evident punând pe hold investiţii, evident cu impact negativ”.

Veştile vin după doi ani buni pentru firme, ani în care creşterea consumului a adus profituri importante. În 2018 volumul cifrei de afaceri din comerţ a încetinit la jumătate faţă de 2017, după ce am avut o inflaţie record pentru ultimii 5 ani, potrivit datelor anunţate azi de Institutul Naţional de Statistică. Iar patronii se pregătesc acum pentru noi scumpiri, dar şi pentru pierderi.

Dragoş Petrescu, preşedintele HORA: “Nu putem să creştem preţurile cu 10-15-20% pentru că românul nu este dispus să plătească pentru servicii sau produse costuri atât de mari. Inflaţia era de aşteptat să fie la 5%, probabil că va ajunge la 10-12% anul acesta.”

Oamenii de afaceri spun că, dacă nu vor fi modificate, noile taxe vor afecta atât bugetele lor, dar şi economia în ansamblu.

Consiliul Concurenței va monitoriza piața, pentru ca scumpirile să nu fie excesive

Preţurile în sectoarele economice vizate de OUG 114/2018 ar putea creşte, ca urmare a noilor taxe, însă Consiliul Concurenţei monitorizează aceste pieţe pentru ca scumpirile să nu fie excesive, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

"Suntem atenţi, monitorizăm cu precădere aceste pieţe. Evident că, dacă cresc taxele, este foarte posibil ca ceva din creşterea de taxe să se reflecte în preţuri. În acelaşi timp, ce ne preocupă este să nu se reflecte excesiv, adică introducerea unor taxe să nu fie o ocazie pentru creşteri de preţuri cumva nejustificate", a spus Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

El a arătat că acesta este principalul risc pe care îl are în vedere instituţia în acest an.

"Când am avut discuţia la începutul anului privind riscurile pe care le vedem în acest an, am văzut că este principalul risc, am spus că aici trebuie să fim foarte atenţi, la sectoarele impactate de 'ordonanţa anti-lăcomie'. Deci, monitorizăm piaţa, temându-ne de creşteri excesive de preţ, nejustificate", a adăugat Chiriţoiu.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, adoptată de Guvern la finele anului trecut, instituie, printre altele, taxe şi contribuţii pentru companiile din sectorul bancar, telecom şi cel energetic.