"Ştiţi foarte bine că am fost atacaţi privitor la funcţionarea programului IMM Invest. Datele la zi arată că există peste 4.750 de firme cărora li s-a aprobat creditul, iar plafonul atins, până astăzi, de creditare, este de 3,8 miliarde (de lei - n.r.). Sigur că există deja două bănci care şi-au atins plafonul maxim pe care-l aveau alocat în cadrul programului, iar ritmul de procesare a solicitărilor de creditare cu garanţia dată de stat va creşte în următoarea perioadă, ca atare nu am nici cea mai mică emoţie că plafonul de 15 miliarde (de lei - n.r.) nu va fi atins", a afirmat, marţi, Orban, în cadrul şedinţei de Guvern.

IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.

Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a declarat, marţi, că peste 57.800 de întreprinderi mici şi mijlocii s-au înscris în program, acestea totalizând circa 726.200 de locuri de muncă, iar până în prezent au fost aprobate de către bănci circa 5.000 de dosare.

La sfârșitul lunii mai, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, declara că băncile au primit în programul IMM Invest, într-o săptămână, cereri pe care altfel le primeau de la IMM-uri în decursul a 6 luni.