Oamenii de afaceri spun ca schimbarea de perceptie vine dupa o perioada in care Romania a avut o imagine de tara cu cea mai inalta crestere economica din Europa, fiind considerata un adevarat tigru economic al Europei.

Prin introducerea acestor masuri, pe care nu le comentam in prezent de fond, ci comentam senzatia de criza si panica pe care o creeaza introducerea unor astfel de masuri, incepand de la impozitul pe gosodarii, acum impozitul pe cifra de afaceri, si asta dupa ce s-au introdus niste modificari structururale prin legea salarizarii unitare. Aceste lucruri reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si situatia deficitului bugetar”, a afirmat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, potrivit News.ro.

Oamenii de afaceri subliniaza ca guvernul actual le ofera senzatia de improvizatie.

“Am trait ieri chestiunea cu fondurile de pensii. Unii anuntau ca fondul de pensii se nationalizeaza si altii ca este o prostie”, a completat Pogonaru.

Ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa, a facut joi o prima declaratie in care arata ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiintat, banii vor fi returnati contribuabililor, iar acestia vor trebui sa aleaga intre Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.

Ulterior, premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, dupa discursul sustinut in plenul camerelor reunite inaintea votului de investire a Cabinetului sau, ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si ca va avea o discutie pe acest subiect cu ministrul Finantelor, cel care a facut anuntul referitor la desfiintare.

Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat tot joi, la Parlament, ca desfiintarea Pilonului II de pensii este „o prostie”.

In cadrul aceleiasi intalniri, omul de afaceri Dragos Anastasiu a spus ca atat masurile in sine, cat si modul de comunicare creeaza panica si au un efect imediat negativ asupra populatiei.

Atrag atentia asupra cursului valutar, atrag atentia la ce s-a intampla ieri pe bursa, atrag atentia la lipsa investiilor care va duce la lipsa locurilor de munca. Acesta este un cerc vicios. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa dam in calul care trage la caruta, deoarece acel cal se desprinde si lasa caruta acolo”, a spus Anastasiu.

Salariul minim diferentiat pentru studii superioare este o masura comica

Salariu minim diferentiat pentru studii superioare este o masura comica, menita sa salveze universitatile private, a completat Florin Pogonaru.

S-au mai introdus o serie masuri cel putin ciudate. Cu simtul umorului, as spune comice. Sa faci salariul minim diferentia intre cei cu diploma si cei fara diploma pe de-o parte, iar pe de alta parte sa sustii in acelasi program ca invatamantul este destinat strict nevoilor economiei. Aici este ceva invers: vrei sa salvezi un invatamant privat care nu performeaza si sa incurajezi aceasta idee ca ajunge sa ai o patalma si cu acea patalama sa obtii un salariu mai mare”, a afirmat Pogonaru.

In programul de guvernare din ianuarie, PSD primitea cresterea accelerata a salariului minim pe economie, la 1.450 lei (322 euro) in 2017 (masura aplicata de la 1 februarie) si apoi la 1.510 lei (335 euro) in 2018, 1.625 lei (361 euro) in 2019 si 1.750 lei (389 euro) in 2020.

In noul program de guvernare, cresterea este accelerata semnificativ, iar PSD propune salariu minim diferentiat, mai mare cu 15-25% pentru studii superioare.

"Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei in 2018, 2.200 lei in 2019 si 2.400 lei in 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020", arata noul program de guvernare.

Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit de secol XIX, arata incapacitatea autoritatilor romane

Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit de secol XIX, iar ideea de a-l aplica din 2018 arata incapacitatea autoritatilor romane de a colecta un impozit modern cum este cel pe profit, a declarat vineri Angela Rosca, partener al cabinetului de consultanta TaxHouse.

Nu cred ca acest impozit se va aplica pentru ca este un impozit de secol XIX, care arata incapacitatea autoritatilor romane de a colecta un impozit modern cum este cel pe profit, care este aplicat de toate tarile dezvoltate. Nu cred ca se va aplica. (...) Sa intarim capacitatea ANAF de control. (...) Facem exact invers in loc sa intarim capacitatea si sa continuam cu un impozit modern, ne intoarcem la un impozit de secol XIX”, a afirmat Rosca, in cadrul unui intalniri a oamenilor de afaceri din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) cu jurnalistii. 

Consultantul fiscal a mai spus ca masurile propuse noul Guvern nu au calcule de impact si au efecte nefaste.

Aruncarea acestor idei fara calcule de impact fac mult mai rau decat aplicarea acestora dupa multe studii de impact. Capitalul este foarte sperios, cum stie toata lumea, si nu facem decat sa abuzam orice investitori care vine in Romania. (...) Ganditi-va daca mai poti sa-ti mai faci un plan de afaceri. Oamenii de afaceri si-au facut un plan de afaceri in 2016 pe baza programului de guvernare de anul trecut, dar nimeni nu mai poate conta pe acest business plan”, a mai spus Rosca.

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea.

Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, mai ales cele aflate la inceput de drum, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.

Masurile sunt justificate de PSD prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana.