Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, pentru Mediafax, ca discutiile dintre FMI si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens.

Franks a mentionat ca inca nu a existat nicio discutie despre tipul de acord care ar putea fi incheiat anul viitor cu Romania, insa a precizat ca cele mai probabile forme de aranjament vor fi de tipul precautionary sau stand-by.

Un nou imprumut de al FMI va insemna si noi reforme dureroase pentru romani.

"Daca autoritatile romane aleg sa incheie un nou acord, va exista un nou set de masuri de reforma structurala, care vor fi implementate ca parte a acelui program, dar nu vor fi incluse acest program pentru ca in actualul acord agenda este deja plina", a spus Franks.

El a amintit ca presedintele Traian Basescu si-a exprimat interesul fata de posibilitatea incheierii unui nou acord cu FMI, odata ce se incheie actualul acord in primavara anului viitor.

Ulterior, si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, aducea in discutie necesitatea unui nou imprumut de la FMI.

In replica, reprezentantul Romaniei al Fond, Mihai Tanasescu, preciza ca un nou acord cu FMI ar putea fi negociat abia in 2011, dupa ce Romania va atrage toti banii din actualul imprumut. 

FMI a aprobat, vineri, acordarea celei de-a cincea transe, de peste 900 de milioane de euro, din imprumutul de 13 miliarde de euro, contractat de Romania in primavara anului trecut. Pachetul de finantare externa, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, mai include si un imprumut de 7 miliarde de euro de la Comisia Europeana si de la Banca Mondiala.