In perioada ianaurie-septembrie 2020, Produsul Intern Brut a scăzut, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.

"În trimestrul III 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 6%. În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2019, Produsul Intern Brut a scăzut cu 4,6%", arată datelor semnal prezentate de INS.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 6% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a precizat, într-o postare pe Facebook, faptul că datele oficiale arată o revenire în V a economiei.

"Date oficiale - revenire în V a economiei! În trimestrul III economia a crescut cu 5,6%. Am spus din primul moment că economia îşi revine din trimestrul III şi acum datele confirmă. Astăzi avem confirmarea că Guvernul PNL a administrat foarte bine economia în cea mai dificilă perioadă din ultima sută de ani. Rezultatele ar fi fost mult mai bune dacă nu exista majoritatea toxică PSD-istă în Parlamentul României. Mulţumim tuturor românilor pentru că am fost o echipă în acest an dificil. Nu ne oprim aici. 2021 o să fie un an foarte bun pentru români, cu o guvernare de dreapta, liberală", a scris Florin Cîţu pe rețeaua de socializare.

Comparaţia cu trimestrul ll al acestui an ne arată că economia îşi revine, a declarat vineri și preşedintele Klaus Iohannis.

”Referitor la situaţia economică, avem date noi despre trimestrul 3 şi chiar dacă suntem în criză economică, totuşi avem şi o veste bună. Comparaţia cu trimestrul ll ne arată că economia îşi revine. Ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost juste şi este foarte important evităm o recesiune tehnică”, a afirmat preşedintele.

Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2019, economia României în trimestrul III 2020 a înregistrat o scădere cu 6%. În perioada ianuarie-septembrie 2020, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2019, Produsul Intern Brut a scăzut cu 5,1%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

Cîțu: Toate aceste date pozitive din economie se văd şi în venituri

La începutul ședinței de Guvern de joi seara, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că informaţiile din această săptămână confirmă scenariul revenirii economiei în trimestrul al III-lea din acest an, iar premierul Ludovic Orban a apreciat că "sunt semne bune".

Cîţu a precizat că venitul mediu net pe luna septembrie a crescut cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar inflaţia, care a continuat să scadă la 2,1%, este cea mai mică din 2017 până în prezent.

"În această săptămână au fost prezentate mai multe informaţii la nivel macro care confirmă scenariul nostru de bază cu o revenire a economiei în trimestrul III al acestui an. Deja am prezentat, venitul mediu net în România a crescut faţă de anul trecut, după 9 luni, cu 7,8%, asta într-o perioadă de criză. (...) În august era 7,6% creşterea. (...) Rata inflaţiei a continuat să scadă şi a scăzut aproape în fiecare lună în acest an şi am ajuns la un nivel al inflaţiei care este cel mai mic din septembrie 2017 şi până acum. Deci, anul acesta, preţurile au continuat să scadă. Dacă punem în comparaţie cu venitul net - creşterea de 7,8%, vedem o creştere a puterii de cumpărare medie cu 5 puncte procentuale anul acesta. Inflaţia este 2,1% anualizată", a explicat Florin Cîţu, prezentând datele legate de evoluţia economică.

Cîţu a adăugat că datele arată că este a cincea lună de creştere a producţiei industriale.

"Astăzi au venit cifrele pentru producţia industrială şi aici avem a cincea lună de creştere a producţiei industriale. Trebuie spus că producţia industrială intrase deja în recesiune în 2019. Acum avem 5 luni de creştere şi în trimestrul III estimez că vom readuce tot sectorul pe plus. Ca dinamică, faţă de anul trecut, este încă negativ, dar avem 5 luni de creştere a producţiei industriale", a arătat ministrul.

El a menţionat să toate datele pozitive se văd şi la venituri.

"În ceea ce priveşte veniturile, toate aceste date pozitive din economie se văd şi în venituri. Datele finale pentru luna octombrie le vom prezenta pe 25 noiembrie, dar până acum ştim că veniturile bugetului general consolidat, după 10 luni, sunt mai mari decât veniturile bugetului general consolidat pentru aceeaşi perioadă a anului trecut.(...) Şi acest lucru s-a întâmplat chiar dacă pentru octombrie, ştiţi bine că am prelungit facilităţile, iar cei 16,5 miliarde de lei pe care trebuia să-i încasăm, care sunt datorii acumulate de companii în perioada de la începutul stării de urgenţă şi până acum, au rămas în continuare la companii şi au până pe 15 decembrie să decidă dacă reeşalonează sau le plătesc pe 25 decembrie", a spus ministrul Finanţelor.

Datele prezentate, potrivit premierului Ludovic Orban, sunt semne bune, fiind clar un trend de revenire a economiei.

"Sunt semne bune. Sigur, nu trebuie să fim excesiv de optimişti, dar e clar că avem un trend de revenire şi acesta trebuie susţinut prin investiţii, prin absorbţie de fonduri europene, prin susţinerea companiilor, prin atragerea de investiţii private", a afirmat Orban.