Potrivit acestuia, pe cash, deficitul se majorează cu 31,9 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor a anunţat, de asemenea, că estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză indică o contracţie a economiei de 1,9% în acest an şi un PIB nominal în scădere la 1,12 miliarde de lei.

"Este o rectificare bugetară care vine mai devreme decât eram obişnuiţi pentru că a fost nevoie de unele măsuri de susţinere a economiei. Pachetul care vine pentru susţinerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB. Vorbim aici de şomaj tehnic, garanţii pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente cadre medicale, plus facilităţile fiscale pentru companii. Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că şi deficitul se va schimba. Coordonatele macro de la care pornim: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că economia va avea o contracţie de minus 1,9% şi un deflator PIB de 4,9%. Asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi un PIB nominal de 1,08 miliarde de lei faţă de 1,12 miliarde de lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial. În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB. Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment. Cu datele pe care le avem. Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,9 miliarde de lei", a declarat Florin Cîţu.

Peste 8 mld. lei merg la Muncă și 3,8 mld. lei la Sănătate

La rectificarea bugetară, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va primi 8,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară, iar Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei.

"La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se adaugă 8,1 miliarde lei şi la Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară. Aici sunt cei mai mulţi bani şi, de fapt, scopul acestei rectificări bugetare este de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în acelaşi timp de a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională. O rectificare bugetară care vine să susţină primul pachet pe care l-a adoptat acest Guvern, de susţinere a economiei. Al doilea pachet la care lucrăm, pentru repornirea economiei, va apărea după perioada stării de urgenţă. Este un pachet semnificativ, la fel de important ca cel pe care l-am făcut şi în această perioadă. Acum vrem să vedem efectele acestor măsuri pe care le vom vedea în următoarele zile. Deja, ştiu că au început să se facă plăţi pentru şomaj tehnic", a spus Cîţu.

Ministrul de resort a punctat, totodată, că, vineri, 17 aprilie 2020, va debuta programul "IMM Invest" prin care vor fi susţinute peste 40.000 de firme mici şi mijlocii printr-o schemă de ajutor de stat, aprobată de Comisia Europeană.

"Vineri, începe cel mai important program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani, "IMM Invest", un program simplu şi la care vor participa peste 40.000 de IMM-uri. Este o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană şi este singura în acest moment. Suntem în discuţii permanente cu sistemul financiar-bancar. Deja, au început să fie amânate ratele bancare, există observaţii pe care le primim, le răspundem. Suntem în discuţie zilnică doar pentru a ne asigura că românii care doresc să-şi amâne ratele să aibă o experienţă în acest moment cât mai simplă procedural", a menţionat oficialul.

Pachet de măsuri pentru repornirea economiei, după terminarea stării de urgenţă

Ministrul Finanţelor a anunţat, totodată, că lucrează la un pachet semnificativ de măsuri pentru repornirea economiei, care va apărea după terminarea stării de urgenţă.

Cîţu a subliniat că scopul acestei rectificări este de a pune bani la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru a trece peste criza din sănătate dar şi pentru a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională.

"O rectificare bugetară care vine să susţină primul pachet pe care l-a adoptat acest guvern de susţinere a economiei. Al doilea pachet la care lucrăm, pentru repornirea economiei, va apărea după terminarea stării de urgenţă. Este un pachet semnificativ, la fel de important ca cel pe care l-am făcut şi în această perioadă. Acum vrem să vedem efectele acestor măsuri, pe care le vom vedea în următoarele zile. Deja ştiu că au început să se facă plăţi pentru şomaj tehnic", a spus Florin Cîţu.