”Taxa unică rămâne, este conceptul nostru liberal şi va rămâne taxa unică. Nu veţi vedea în Codul Fiscal şi aţi văzut angajamentul ministrului Finanţelor, nu vor exista modificări sau impunerea de noi taxe. Am afirmat acest lucru şi ne vom ţine de cuvânt”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, la Realitatea Plus, potrivit News.ro.

Virgil Popescu a mai declarat că alocaţiile copiilor vor fi dublate până în 2022 şi că acestea nu au putut fi majorate cu 40 la sută anul acesta, din cauza crizei sanitare.

”Până în 2022 vom dubla alocaţia copiilor şi trebuie să se ştie, PNL este singurul partid care a mărit alocaţiile copiilor de-a lungul timpului. Ultima dată eram în Parlament, la Legea bugetului, dacă îmi aduc aminte, în 2018, când acel amendament al colegului meu, Robert Sigartău a fost aprobat, introdus în buget, în ciuda opoziţiei PSD şi s-au dublat alocaţiile copiilor atunci. Acum am mărit din nou cu 20 la sută alocaţiile copiilor şi le vom dubla până în 2022”, a declarat Popescu.

În ceea ce priveşte pensiile, acestea vor fi majorate cu 46 la sută, până în 2024, a mai subliniat Virgil Popescu.

”Pensiile le-am mărit cu 14 la sută în acest an. E adevărat, iar am fost acuzaţi de PSD că premierul a spus la începutul anului că le vom mări cu 40 la sută. Da, dar în ianuarie, când a declarat premierul, toţi credeam acest lucru şi îl făceam, dar a venit criza sanitară, a venit această nenorocire asupra întregii omeniri şi nu a mai fost posibil. Dar, aşa cum am promis, în 2024 pensiile vor creşte cu 46 la sută”, a declarat ministrul.

”Exclus tăierea salariilor, exclus îngheţarea salariilor!”

Ministrul Economiei a declarat, de asemenea, că exclude tăierea sau îngheţarea salariilor bugetarilor, dar că se poate lua în calcul îngheţarea salariilor demnitarilor, lucru care a fost făcut şi în 2020.

”Este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric creşterea taxelor. Am spus foarte clar în programul de guvernare, taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor. Ba mai mult, din ce spun datele statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de venitul mediu salarial al anului trecut. Adică vorbim în această perioadă de pandemie de o creştere a veniturilor salariaţilor. Deci nu vorbim de o tăiere sau o îngheţare. Este exclus”, a declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu a adăugat că salariile demnitarilor au fost deja îngheţate.

”Exclus tăierea salariilor, exclus îngheţarea salariilor, îngheţarea salariilor poate fi la demnitari. Cu 1 ianuarie 2020 noi am îngheţat salariile demnitarilor. Prin demnitari însemnând parlamentari, miniştri, preşedinţi de consilii judeţene, ce înseamnă demnitari pe legea salarizării. Acum, dacă PSD răstălmăceşte este cu totul altceva”, a declarat Popescu.

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, afirmă că statul trebuie ca, începând de anul viitor, să reducă deficitul bugetar, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparaţie cu regiunea, şi că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli.

“Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, consideră Lazea, posibile soluţii pentru reducerea cheltuielilor fiind ca programul de lucru al bugetarilor să fie redus cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, iar angajările să fie cvasi-îngheţate.