Pe baza revizuirii criteriilor de rating, S&P a reevaluat marti seara ratingurile a 37 de grupuri bancare, astfel ca pentru 15 dintre acestea ratingurile au fost coborate, 20 de calificative au ramas nemodificate, iar in cazul a doua banci, ambele din China, ratingurile au fost ridicate.

Printre bancile retrogradate se numara JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland si UBS. Ratingurile au fost reduse cu o singura treapta.

Cele doua banci ale caror calificative au fost imbunatatite sunt Bank of China si China Construction Bank. Printre bancile ale caror ratinguri au ramas neschimbate se regasesc Deutsche Bank, Santander, BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit, ING Bank si Intesa Sanpaolo.

Anuntul S&P ar putea ingreuna conditiile de finantare ale bancilor, deja sub tensiune din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro. Agentia a anuntat insa cu mai mult de un an in urma ca revizuieste criteriile de rating, astfel ca deciziile de marti nu ar trebui sa surprinda pietele.

Revizuirea ratingurilor bancare face parte dintr-o campanie ampla a S&P de a-si imbunatati produsele si de a-si reface imaginea. Reputatia S&P a fost afectata sever in urma crizei creditelor ipotecare, dupa ce agentia a atribuit ratinguri AAA derivatelor subprime care au contribuit semnificativ la declansarea crizei financiare mondiale.

Conducerea S&P considera ca noul sistem va permite agentiei sa modifice mai rapid ratingurile atunci cand observa riscuri de finantare sau cand considera ca va scadea probabilitatea unui sprijin guvernamental pentru banci.

Luni, agentia Moody's a avertizat ca ar putea retrograda in curand ratingurile a 87 de banci din 15 state europene, din cauza temerilor ca guvernele au probleme mult prea mari pentru a putea interveni in sprijinul sistemului bancar.

Reprezentantii S&P au declarat recent ca vor prezenta treptat ratinguri revizuite pentru 750 de banci din interaga lume, incepand cu cele mai mari grupuri financiare.

Citeste si:

Zona euro vrea sa creasca resursele FMI pentru a ajuta Europa sa faca fata crizei datoriilor