"Lucrurile stau foarte serios şi nu pot să nu spun câteva lucruri. Prin această epidemie avem o criză care nu este, din păcate, doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creştere probabil semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulţi, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică, este nevoie de bani destul de mulţi pe partea de asistenţă socială, şomajul tehnic, şomajul, toate trebuie plătite. În acest fel, vom avea o situaţie complicată a bugetului, însă este clar că această complicaţie nu se rezolvă de la sine şi va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare şi să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueze şi veniturile care sunt în scădere, dar şi cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creştere şi în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de luni se află șiun proiect de rectificare bugetară, care va fi citit în primă lectură, anunţat, sâmbătă, premierul Ludovic Orban.

"Va avea loc o rectificare bugetară, deja vom avea la şedinţa de luni o primă analiză a proiectului de rectificare bugetară. La ora actuală, ordonatorii principali de credite îşi definesc nevoile în perioada care va urma şi e posibil în cursul săptămânii viitoare să adoptăm rectificarea bugetară", a arătat Orban.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, anunța în urmă cu două săptămâni o rectificare bugetară care să direcționeze resurse către Ministerul Sănătăţii.

"Vom face o rectificare bugetară. Sper să fie gata săptămâna viitoare pentru că avem nevoie de resurse pentru Ministerul Sănătăţii în special. Resursele care sunt astăzi la alte ministere trebuie să meargă către Ministerul Sănătăţii", a transmis şeful de la Finanţe într-un mesaj video pe Facebook.

Pe de altă parte, Iohannis a felicitat firmele private care s-au implicat pentru aducerea măştilor şi materialelor de protecţie care au ajuns în România.

Şeful statului a avut o şedinţă de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.