Proiectul de buget indica pentru anul viitor cheltuieli cu investitiile in suma de 37,8 miliarde lei, reprezentand 6,5% din PIB si mai mari cu 2,4 miliarde lei decat valoarea prevazuta pentru acest an, de 35,4 miliarde lei, scrie Mediafax.

Din suma bugetata la investitii pentru anul viitor, peste 18,3 miliarde lei reprezinta insa proiectele care beneficiaza de fonduri europene, incluzand cofinantarea, iar fondurile nete care ar urma sa vina in investitii direct de la UE se cifreaza la aproximativ 11,6 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

In aceste conditii, cheltuiala interna pentru investitii ar urma sa se ridice la 26,2 miliarde lei.

Cheltuielile cu investitiile bugetate programate pentru acest an se plaseaza la 35,4 miliarde lei, din care 13,7 miliarde lei reprezinta proiecte cu finantare europeana, incusiv cofinantarea. Fondurile absorbite direct de la UE pentru cheltuielile de investitii sunt estimate la 7,9 miliarde lei, de unde rezulta ca din fonduri locale se cheltuiesc pentru investitii circa 27,5 miliarde lei.

Aceste defalcari anuale demonstreaza o scadere a cheltuielilor interne destinate investitiilor in 2012 cu 1,3 miliarde lei, de la 27,5 miliarde lei la 26,2 miliarde lei.

Pe de alta parte, la capitolul venituri bugetare sunt luate in calcul intrari din fonduri UE in suma de 13,5 miliarde lei in 2012, cu 4,3 miliarde lei mai mari decat estimarile pentru acest an. Daca toate aceste sume ar fi contabilizate in contul cheltuielilor de investitii, suma alocata din intern anul viitor ar fi cu 2 miliarde de lei mai mica fata de cheltuielile din surse proprii efectuate in acest an.

Ca procent din PIB, reducerea cheltuielilor interne este si mai ampla, de la peste 5% din PIB in acest an la aproximativ 4,5% din PIB.
Aceasta scadere de la cheltuieli de investitii a fost posibila si datorita deciziei Comisiei Europene de a accepta reducerea gradului de cofinantare pentru Romania, cu titlu de exceptie.