"Prin proiectul de lege adoptat astăzi în Guvern salvăm Pilonul II de pensii administrat privat, este o chestiune pentru care Guvernul Orban a militat întotdeauna - de a stimula şi încuraja sistemele alternative pentru acumularea unor pensii private. În acest sens, au fost corectate măsurile care ar fi dus la distrugerea şi naţionalizarea pilonului 2 de pensii. Prin proiectul de lege se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la fondurile la pilonul 2 de pensii. Se elimină şi opţionalitatea participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii", a spus Dancă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că o altă măsură din acest proiect este desfiinţarea "mecanismului de împrumuturi fictive" prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

"Taxarea cu 2% din cifra de afaceri a companiilor energetice şi plafonarea preţului la producător pentru gaze şi pentru furnizorii de energie electrică la 68 de lei pe megawat/oră au fost abrogate şi au fost introduse prevederi tranzitorii pentru liberalizarea pieţei de gaze şi de energie electrică. (...) Fondurile colectate în baza taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic, colectate la ANRE, vor fi transferate la Ministerul Economiei în vederea sprijinirii programelor de eficienţă energetică şi a programelor de protecţia consumatorului vulnerabil, este vorba de suma de 600 de milioane de lei. (...) Au fost abrogate şi prevederile din sectorul telecomunicaţiilor, atât în ce priveşte taxarea acestor companii, cât şi regimul contravenţiei în acest domeniu şi au fost abrogate prevederile legate de taxarea activelor bancare", a menţionat Dancă.

Anterior, premierul Ludovic Orban a declarat că a decis angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul legii bugetului de stat, pe proiectul legii bugetului asigurărilor sociale şi pe modificarea Ordonanţei de Urgenţă 114.

"Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru trei proiecte - legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi legea de corectare a Ordonanţei de Urgenţă 114, care a provocat efecte devastatoare în economia românească. Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru atingerea obiectivului fundamental pe care îl avem, şi anume acela de a reuşi până în data de 31 decembrie să oferim României şi românilor un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realităţile economice şi să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme, fiecărei autorităţi locale, să ştie la ce să se aştepte pentru anul 2020 din partea legii bugetului de stat. De asemenea, este foarte importată adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru ca fiecare părinte şi bunic să ştie clar la ce se poate aştepta din partea bugetului şi din partea Guvernului pe anul în curs", a precizat Orban, la începutul şedinţei Executivului.