"Bancile sunt obligate de ordonanta si de directiva europeana sa transforme dobanzile fixe in dobanzi variabile. Nu este un drept, ci o obligatie. Aici, intra aproape toate creditele si mai ales cele ipotecare", a declarat seful ARB pentru incont.ro.

Potrivit lui Ghetea, in acest context, clientii nu ar trebui sa vada si un prilej pentru reducerea dobanzilor.

In replica, Samuel Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), spune ca Radu Ghetea se inseala si OUG 50 "nu obliga la asa ceva".

"Ordonanta 50 spune clar ca dobanzile nu pot fi transformate din fixe in variabile fara acordul scris al clientului", a explicat Samuel Calota pentru incont.ro.

Potrivit oficialului ANPC, clientii confruntati cu astfel de situatii trebuie sa sesizeze banca si sa arate ca nu sunt de acord cu aceasta transformare si sa ia apoi legatura si cu ANPC sau oficiile judetene pentru a obtine mai multe informatii si a fi sustinuti in demersul lor.

Razboiul inceput de clientii mai multor banci impotriva creditorilor capata de zi ce trece noi forme si prapastia dintre cele doua tabere pare si mai mare.

Cateva mii de clienti se pregatesc sa dea bancile in judecata si unele grupuri de clienti nemultumiti organizate pe Internet au demarat deja procedurile legale in acest sens.

Clientii sunt nemultumiti atat de modul in care bancile au ales sa aplica OUG 50/2010, aflata acum in analiza comisiilor parlamentare din Camera Deputatilor, for decizional, dar si de practicile trecute, cum ar fi incasarea "ilegala" de comisioane de risc sau aplicarea unor clauze abuzive.

Vezi Povestea romanului care plateste cea mai mica dobanda la credit - EURIBOR + 1,5% -si vezi cum a reusit el!

Citeste mai mult despre cazul sau IN EXCLUSIVITATE pe incont.ro!