"A fost o primă fază a crizei în care s-au injectat bani în economie în toate sectoarele. Intrăm în etapa a doua, şi am intrat şi cu IMM-Invest, dar şi cu alte programe suplimentare unde eu cred că trebuie să alocăm resursele în acele sectoare unde vedem un randament din ce în ce mai mare (...). Cred că aceste resurse, o parte dintre ele, vor fi decontate la CE, sunt programe şi vom avea un ghid clar în ce sectoare se pot duce. În acelaşi timp, pregătesc motivaţii fiscale pentru angajatori. Am câteva lucruri pentru bun-platnici, pentru că trebuie să-i stimulăm pe cei care sunt bun-platnici în acest moment. Veţi vedea în perioada următoare că nu ne oprim aici. Mai avem câteva măsuri care să-i ajute. În acelaşi timp, ne uităm la câteva măsuri pentru cei care lucrează în mall-uri, câteva idei, dar sunt şi câteva mall-uri care nu au cerut chirie. Acolo să vedem cum putem să-i ajutăm. Vor avea nevoie de repornire", a spus Cîţu, luni seara, la B1 TV, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, la ora actuală se caută soluţii pentru a-i ţine în ţară pe românii care au revenit, iar în sectorul retail este nevoie de un număr de 10.000 de persoane.

"Căutam forţă de muncă calificată şi voiam să vină românii în ţară să lucreze. Până acum o lună şi ceva aveam probleme cu forţa de muncă. Şi acum în sectorul retail se caută deja 10.000 de persoane. Companiile mari caută acum 10.000 de persoane. În sectorul construcţiilor, rezidenţial, unde o mare parte dintre români lucrau în afară, acolo nu s-au închis lucrurile şi veţi vedea că vor continua. Premierul a spus foarte clar că (autostrada - n. r.) Sibiu-Piteşti este un obiectiv principal, mai există şi extinderea la Aeroportul Otopeni, mai sunt câteva proiecte mari, unde vom avea nevoie de forţă de muncă. Extinderea în retail va avea nevoie de forţă de muncă. Cred că aceasta este cea mai importantă provocare pentru acest guvern: să găsească soluţii pentru a-i ţine în ţară pe românii care au revenit. Aici este provocarea. Au venit acum în ţară, haideţi să facem ceva pentru ei, condiţii pentru ca ei să rămână aici! Cred că vom reuşi şi acest lucru", a susţinut ministrul Finanţelor.

Tot pentru a-i convinge pe românii din străinătate să revină în țară, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că Guvernul lucrează la o strategie, una dintre măsuri fiind majorarea salariului net în agricultură la 3.000 de lei (600 euro.

Acesta a precizat că anul acesta pentru Programul "Tânărul Fermier" se vor aloca 43 milioane de euro şi va avea două componente, astfel încât 50% din această sumă, adică 20 milioane de euro, va fi destinată celor din diaspora.

Pe de altă parte, însă, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că angajatorii europeni au în continuare nevoie de lucrătorii români și există deja solicitări pentru şapte curse cu muncitori sezonieri spre Spania, Italia, Franţa şi Germania.

De la începutul pandemiei, zeci de aeronave au transportat muncitori sezonieri români către țările europene, pentru a fi angajați în agricultură. Totodată, Austria a transportat sute de lucrători români cu trenul, pentru a-i angaja în sistemul de îngrijire de persoane.