In Romania sunt prezente bancile austriece Erste, prin Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank si Volksbank. De asemenea, grupul italian UniCredit este prezent in Romania prin intermediul UniCredit Bank Austria, care controleaza operatiunile bancii din Europa Centrala si de Est.

Bancile, criza din zona euro, dar si flexibilitatea economica si masurile de consolidare a finantelor statului, factori analizati de Fitch, au avut rol important si in decizia agentiei rivale Standard & Poor's, din ianuarie, de a retrograda Austria de la nivelul maxim "AAA", potrivit Reuters. Moody's a avertizat in februarie ca ar putea lua o decizie similara.

"Expunerea bancilor austriece fata de Europa emergenta, inclusiv fata de membri mai slabi (economic ai UE, n.r.), este semnificativa, dar in prezent nu este un risc concret pentru ratingul «AAA» al Austriei", a declarat, intr-un comunicat, Gergely Kiss, director in cadrul diviziei pentru ratinguri suverane de la Fitch.

Agentiile de rating vad sectorul financiar relativ extins al Austriei ca pe un posibil risc pentru ratingul tarii, in cazul in care statul ar fi nevoit sa intervina din nou, precum timpul crizei financiare, pentru a sustine institutiile de credit.

Austria a fost nevoita sa nationalizeze doua banci in timpul crizei financiare din 2008-2009, iar in urma unui alt ajutor financiar este pe cale de a obtine pachetul majoritar de actiuni la grupul Volksbank.

Seful bancii nationale a Austriei, Andreas Ittner, a declarat, anterior, ca bancile austriece sunt inca mai slab capitalizate decat institutiile de credit similare de la nivel international, dar a subliniat ca fac progrese si sunt aproape de a atinge tintele de capital impuse in UE.

Toate cele patru banci austriece prezente in Romania sunt evaluate cu rating "A", cu perspectiva stabila de catre Fitch.