Ca sa-i convinga sa-si declare averile pe cei 12.000 de milionari autohtoni, cati ar fi potrivit unui raport bancar, Fiscul anunta ca va declansa 4.800 de verificari.

Viorel Hrebenciuc s-ar numara printre romanii care ar fi deschis conturi ascunse la filiala elvetiana a bancii engleze HSBC, potrivit Mediafax, care citeaza Rise Project. Politicianul ar fi avut doua conturi care puteau fi accesate de el si de fiul sau. Conform dezvaluirilor facute de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie, peste 200 de conturi ar avea legatura cu romani care si-ar fi ascuns banii in Elvetia.

Ce stie Fiscul nostru despre miliardele din Tara Cantoanelor: "Agentia Fiscala nu se afla in posesia unei astfel de informatii pe cale oficiala, ar putea sa ne intereseze daca o persoana are o suma mare in conturi, pentru ca aceasta suma nu a fost facuta cu siguranta deodata", a spus Eugen Serban, seful Directiei de verificari fiscale ANAF.

Numai la aceasta banca ar fi vorba despre 1,3 miliarde de dolari, bani care ar avea legatura cu Romania. Ancheta internationala cuprinde informatii pana in anul 2007.

Din 2011, cei de la ANAF au verificat 400 de averi mari. Acum insa anunta ca vor lua la puricat nu mai putin de 4.800 de persoane care au facut cheltuieli prea mari fata de veniturile declarate. Sunt vizati oameni de afaceri, investitori, artisti si sportivi.

Avem 12.000 de milionari in valuta, potrivit unui raport Credit Swisse care evalueaza averile din peste 100 de tari. Bogatii Romaniei ar fi numarat anul trecut 257 de miliarde de dolari in conturi, proprietati sau actiuni la companii. Tot mai multi platesc sume importante ca sa invete cum sa isi justifice si sa declare castigurile si mai ales cheltuielile.

"Vin tot mai multi pentru ca este si contextul international. Nu mai ai unde sa duci banii", a spus Mihaela Mitroi, reprezentanta unei companii de consultanta financiara.

Majoritatea insa incearca sa "fenteze" statul, potrivit oficialilor ANAF.

"Isi fac rost de bani din disponibilul companiei, o trateaza ca pe bancomatul propriu si isi cumpara diverse. Iar a doua metoda este prin restituiri si creditari. Dau imprumuturi unor firme - plimbari de bani", a spus Eugen Serban, seful Directiei de verificari fiscale ANAF.

Fiscul considera suspect faptul ca romanii au imprumutat societati comerciale cu sume totale de peste 100 de miliarde de lei pe an, adica o cincime din PIB-ul Romaniei.

O alta metoda folosita pentru pacalirea statului ar fi cea a "Divortului rasunator". Sotul ia credite pentru dezvoltarea afacerii, dar investeste in masini, case, terenuri sau excursii. Cand Fiscul il ia la intrebari, brusc apare un proces de divort. El cedeaza jumatate sau chiar toata averea sotiei. Ea continua sa-l gazduiasca, sa-l hraneasca si sa-l intretina, dar creditorii nu mai au ce sa execute pentru ca imprumutatul e sarac-lipit.

Banii s-ar mai ascunde si prin "donatii catre rude" sau "mosteniri colosale" lasate de matusi, unchi sau bunici putred de bogati.

"Averea din paradis" este o inginerie financiara mentionata si ea in multe dosare cu renume de la noi. Sunt folosite firme "off-shore" care primesc banii firmelor romanesti, de multe ori bani murdari, iar acestia se intorc curati la proprietarul afacerii.

Citeste si: HSBC este investigata in SUA, Marea Britanie si Franta, in urma dezvaluirilor legate de evaziune fiscala. Numele lui Viorel Hrebenciuc apare in ancheta