Potrivit noii legi, banca centrală de la București trebuie să repatrieze 91,5% din rezerva de aur a României păstrată în străinătate, adică în jur de 56 de tone de metal prețios. Cea mai mare parte din această cantitate este păstrată la Banca Angliei.

Șeful partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, susține că păstrarea aurului în străinătate nu mai este necesară, pentru că România are o economie stabilă, cu o inflație moderată, iar plata unor taxe pentru păstrarea aurului la Banca Angliei este nejustificată.

Nimic din situația actuală a României nu justifică menținerea unei cantități atât de mari de aur în străinătate, când ar putea fi păstrată foarte bine și în țară”, arată proiectul de lege.

Social-democrații dau ca exemplu țări precum Germania, Ungaria, Italia sau Austria, care și-au mutat rezervele de aur mai aproape de casă.

Cei care se opun unei astfel de măsuri consideră, însă, că repatrierea aurului ar putea pune în pericol economia țării, prin limitarea capacității Guvernului de a se împrumuta de pe piețele externe.

“Rezerva este ceva pe care îl ții în siguranță pentru situații extraordinare, pentru credibilitatea țării. Rezerva reduce costurile de împrumut și aduce și alte avantaje. Noi (Banca Națională, n.red.) nu intenționam să jucăm aurul României la păcănele”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

De aceeași părere sunt și alți economiști, precum și partidele de Opoziție, care au anunțat că vor contesta noua lege la Curtea Constituțională.

“Este o mișcare riscantă, având în vedere instabilitatea economică și politică a României. Păstrarea aurului în străinătate este o garanție pentru creditorii străini că România își va plăti datoriile”, a declarat fostul ministrul al Finanțelor Gheorghe Ialomițeanu, citat de presa locală.

Repatrierea aurului este o decizie determinată de naționalism și de sentimentul anti-Vest, care are ca obiectiv să reducă legăturile cu lumea occidentală”, a declarat Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională.

Dincolo de importanța deciziei, repatrierea aurului a devenit subiectul preferat al internauților, care l-au prezentat pe Liviu Dragnea cu dinți de aur și purtând bijuterii masive sau au imaginat o statuie din aur a președintelui PSD pe modelul celor ale liderilor comuniști, încercând astfel să speculeze ce ar face liderul social-democraților cu rezerva de metal prețios a României.