Economia Romaniei a crescut cu 0,1%, in primele trei luni ale anului, fata de ultimul trimestru din 2013, si cu 3,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata primele estimari semnal publicate joi de Institutul National de Statistica.

Astfel, conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier, informeaza INS, printr-un comunicat.

INS va publica detalii despre cresterea PIB in primul trimestru al anului pe 6 iunie 2014.

La nivelul Uniunii Europene, Romania se afla in fruntea clasamentului la crestere a PIB-ului pe primul trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada anului trecut, depasind chiar si Polonia, tara care nu a intrat in criza.

Dupa Romania (3,8%), cele mai mari cresteri le-au inregistrat Polonia (3,5%), Ungaria (3,2%), Marea Britanie (3,1%) si Germania (2,3%), potrivit cifrelor publicate joi de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.

Per total, zona euro a inregistrat o crestere de 0,9%, in timp ce economia intregii Uniuni Europene a crescut cu 1,4%, raportat la intervalul de timp citat mai sus.

In comparatie cu trimestrul anterior, Romania nu mai sta asa de bine, raportand doar o crestere de 0,1%. Cel mai mare avans l-au inregistrat Germania si Marea Britanie (0,8%), Lituania (0,7%) si Luxemburg (0,6%).

La polul opus, cea mai abrupta cadere a inregistrat-o Cipru (-4,1%), urmat de Estonia (-1,5%), Grecia (-1,1%) si Finlanda (-0,8%).

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara, in urma cu doua zile, ca incurajeaza populatia si firmele sa acceseze imprumuturi de la banci pentru consum si investitii, intrucat economia romaneasca si-a revenit dupa criza, estimand ca aceasta va inregistra un avans in acest an peste nivelul anului trecut de 3,5%.

CITESTE SI: INFOGRAFIC INTERACTIV: Evolutia economica a Romaniei pana in 2017. Judetele cu cele mai mari salarii, cel mai puternic PIB si cea mai mica rata a somajului

El estima, totodata, ca economia a avut un avans in primul trimestru intre 3% si 4%. "Cresterea economica de pe primele trei luni si evolutiile din lunile urmatoare ne indreptateste sa credem ca vom avea o crestere economica mai mare la finele anului, de peste 3,5%", a spus Voinea.

El a aratat ca este nevoie de un efort comun al populatiei, firmelor si bancilor pentru a consolida cresterea economica, precizand ca statul nu va repeta greselile de politici din 2008-2009, nici de ajustari brutale ca in 2010.

"Economia arata bine, dar pentru mediul de afaceri e nevoie de o siguranta ca va continua politica de prudenta bugetara. Aceasta certitudine e data de noua ancora care va fi trecerea la euro. Este mesajul certitudinii ca Romania nu va face excese bugetare, ca mediul de afaceri va ramane stabil si ca se pot face afaceri de succces in Romania pe termen mediu si lung", a mai spus Voinea.

Comisia Europeana si Banca Europeana pentru  Reconstructie si Dezvoltare au ajustat in urcare estimarile de crestere a PIB-ului pentru Romania, atat pentru 2014, cat si pentru anul viitor.

Economia Germaniei a crescut cu 0,8% in primul trimestru, in timp ce Franta a stagnat

Germania a inregistrat crestere a PIB de 0,8% in primul trimestru, fata de trimestrul al patrulea, in timp ce in Franta economia a stagnat, evolutie care evidentiaza traiectoria divergenta a celor mai mari doua economii ale zonei euro, scrie cotidianul Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Biroul de statistica al Germaniei a informat, joi, ca Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,8% in primul trimestru din acest an, raportat la ultimele trei luni din 2013. Cresterea este cea mai rapida incepand cu primul trimestru din 2011 si dubla fata de rata din ultimul trimestru al anului trecut.

Consumul a reprezentat principalul motor al cresterii, mai ales cheltuileile efectuate de populatie si stat. Comertul extern a limitat avansul economic, iar calculele preliminare au aratat declinul exporturilor si accelerarea importurilor.

In contrast, in Franta, consumatorii au redus cheltuielile, iar companiile investitiile, potrivit datelor publicate joi de autoritatile de statistica, care arata ca recuperarea la nivelul zonei euro ramane slaba.

Franta, a doua mare economie a zonei euro, a inregistrat stagnare in primele trei luni comparativ cu trimestrul patru din 2013. PIB a avansat cu 0,2% in ultimele trei luni ale anului trecut, iar analistii consultati de Wall Street Journal anticipau un avans de 0,1% in ianuarie-martie.

Economia Frantei a evitat contractia prelungita inregistrata de zona euro in ultimii ani, dar a fluctuat intre rate trimestriale reduse de crestere si contractie in ultimii doi ani.