"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,1% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier. In perioada 1.I - 30.IX 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, cu 2,7%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier", arata INS, intr-un comunicat.

Datele reprezinta "estimarile semnal" ale Statisticii. Varianta provizorie a evolutiei PIB pentru trimestrul al treilea va fi III anuntata la 4 decembrie.

Cresterea de 1,6% este mai mare decat cea anticipata de analisti.

"Ne asteptam ca PIB sa fi crescut cu 1% in T3 2013 in termeni trimestriali ajustati sezonier, usor mai bine decat consensul pietei, de 0,8%. Totusi, accelerarea de la cresterea de 0,5% din T2 2013 este cel mai probabil condusa de sectorul agricol, iar detaliile le vom afla abia pe 4 decembrie. (...) Cifrele recente din sectorul industrial sugereaza ca exista unele sanse ca expansiunea economica sa fi fost chiar mai puternica", arata miercuri ING, intr-un raport.

Dupa cresterea de 0,5% din trimestrul al doilea fata de ianuarie-martie, avansul PIB se plasa, la jumatatea anului, la 1,8% fata de acelasi interval din 2012, ritm valabil atat pentru seria bruta cat si pentru cea ajustata sezonier.

Pentru anul in curs, Guvernul, FMI si Comisia Europeana anticipeaza o crestere economica de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luand in calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,3% , PIB-ul Frantei, minus 0,1%

Cresterea economica a Germaniei a incetinit in trimestrul al treilea la 0,3% fata de perioada aprilie-iunie, cu evolutie usor pozitiva a cererii interne si exporturi in stagnare, in timp ce PIB-ul Frantei a scazut cu 0,1%, taxele ridicate descurajand investitiile, transmite Bloomberg.

Germania si Franta sunt cele mai mari economii din Europa si doua dintre cele mai importante piete de export ale Romaniei.

Economia germana a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea, iar economistii anticipau pentru perioada iulie-septembrie un avans de 0,3%.

Datele oficiale prezentate joi de institutul federal de statistica de la Wiesbaden arata ca, in trimestrul al treilea, cresterea economica a fost generata exclusiv de cererea interna: investitiile si constructiile au crescut, iar consumul privat si cel public au urcat usor.

Exporturile au stagnat in perioada analizata, iar importurile au urcat.

In Franta, economia s-a contractat cu 0,1% in trimestrul al treilea fata de cel anterior, in timp ce economistii estimau stagnarea PIB. Economia franceza a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere de 0,5% fata de primele trei luni ale anului.

Investitiile companiilor nefinancare din Franta au scazut cu 0,6% in trimestrul trei, in timp ce cheltuielile de consum au inregistrat o crestere modesta, de 0,2%, potrivit datelor anuntate joi de institutul de statistica de la Paris.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat saptamana trecuta ratingul Frantei de la "AA+" la "AA", acuzand perspectivele slabe de crestere economica.

Cu una dintre cele mai ridicate poveri fiscale la nivel mondial, Franta se confrunta cu un somaj de 11,1%, maximul ultimilor 14 ani. Companiile au inghetat investitiile, dupa ce marjele de profit au coborat la niveluri care nu au mai fost intalnite de la mijlocul anilor '80.

S&P estimeaza ca veniturile guvernului francez repreznta 53% din PIB, cel mai ridicat nivel din lume cu exceptia tarilor scandinave, in timp ce cheltuielile statului reprezinta 56% din PIB, cel mai mult din Europa.

Marjele de profit operational ale companiilor franceze au scazut cu aproape 40% in ultimii 10 ani, in timp ce, in Germania, indicatorul a urcat cu 40%, potivit datelor Groupe des Federations Industrielles, citate de Bloomberg.