Volksbank Romania, infiintata in anul 2000, a fost pana recent o subsidiara profitabila a bancii austriece. Insa, odata cu inceputul crizei financiare, cresterea rapida din trecut a adus pierderi determinate de deprecierea activelor.

La aceasta a contribuit si majorarea privizioanelor de risc in urma reglementarilor hotarate de banca centrala de la Bucuresti, care a dorit sa limiteze astfel fluxurile de numerar catre bancile-mama din Europa de Vest, noteaza publicatia citata. Tot atunci, relatia dintre Volksbank Romania si sefii de la Viena s-a inrautatit.

"Cei de la Bucuresti au cerut in 2009 recunoasterea, pentru 2010, a unor pierderi de 60-120 milioane euro din deprecierea activelor, insa sefii de la Viena au decis ca acestea sa fie de 34 milioane euro", scrie ziarul austriac, fara a preciza sursele informatiilor.

Inca din 2008 "s-a aflat" ca la cateva dintre cele 250 de sucursale Volksbank Romania au aparut credite neperformante. Cu ajutorul companiei de consultanta si audit KPMG, bancherii de la Bucuresti au inceput sa analizeze aceste credite si au ajuns la concluzia ca sotul unei directoare a aprobat, in calitate de evaluator in banca, o serie de evaluari exagerate, scrie publicatia. "S-a ajuns la demisii, concedieri, dar problemele nu s-au oprit aici", relateaza Der Standard.

Doi dintre sefii Volksbank Romania au fost obligati "sa isi faca bagajele" in martie 2010, iar sumele pe care trebuie sa le primeasca sunt inca negociate, potrivit ziarului.

"Pe de o parte, au fost facute acuzatii impotriva unuia dintre cei doi manageri, legate de un proiect imobiliar privat. Pe de alta parte s-a ajuns la evaluari negative ale BNR privind activitatea Volksbank", noteaza sursa citata. Astfel, "se spune" ca BNR ar fi sustinut-o pe directoarea concediata, ceea ce a inrautatit relatiile cu banca centrala.

"BNR, sub coordonarea guvernatorului Mugur Isarescu si a sefului Directiei de Supraveghere Nicolae Cinteza, a facut recomandari foarte dure catre Volksbank Romania, care au fost incluse de bancherii de la Bucuresti in "Proiectul Buchfink" (Cinteza in limba germana - n.red.)", scrie Der Standard.

Se pare ca oficialii bancii centrale le-ar fi impus celor de la Volksbank Romania anumiti head hunteri si s-ar fi implicat in toate deciziile importante ale bancii, continua ziarul austriac.

"Iata un extras din Proiectul Buchfink: "Trebuie rezolvata «problema B.» (este vorba despre directoarea concediata, noteaza Der Standard), dar asta trebuie agreat mai intai cu Cinteza. El are autoritatea sa ne dea sfaturi cu privire la ocuparea postului din consiliul de supraveghere", se arata in articol, care citeaza o sursa din banca.

Banca are insa in vedere sa imbunatateasca "atmosfera proasta" printr-un proiect in care va investi 2,5 milioane de euro, noteaza publicatia de la Viena.

La 16 noiembrie anul trecut, conducerea Volksbank International si österreichische Volksbanken a aprobat, la cererea lui Friedrich Boschert, colaborarea cu Intact Media Group (IMG). Prin acest contract, IMG ar trebui sa corecteze imaginea publica negativa a bancii "prin mediile sale de comunicare in masa", scrie ziarul austriac.

Contractul se va derula pana la sfarsitul anului 2011, iar costurile totale sunt de 2,544 milioane euro, suma platibila in cinci transe, din care 500.000 euro au fost deja transferati, continua publicatia. "Intact Media Group apartine familiei lui Dan Voiculescu, politician si colaborator al fostei Securitati", conchide Der Standard.