In urma unui sondaj de opinie, realizat de IMAS si citat de Gandul, a reiesit ca 91% dintre cei intervievati considera coruptia din sistemul sanitar ca o problema care afecteaza direct pacientii.

Au fost chestionate 1.042 de persoane - esantion reprezentativ pentru populatia de peste 18 ani. Majoritatea au fost de parere ca atat pacientul, cat si medicul sunt vinovati pentru ca ofera, respectiv accepta spaga (65%). Mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate (69%) au declarat ca au oferit bani cadrelor medicale.

Din totalul respondentilor, 63% au declarat ca au oferit medicului specialist din spital o suma de bani in schimbul serviciilor medicale, precum si asistentei medicale din spital (51%) si infirmierei (36%). Dintre persoanele care declara ca au oferit bani cadrelor medicale, 69% au afirmat ca au oferit bani fara a li se sugera de catre cadrul medical, in timp ce 31% dintre acestia au sustinut ca au oferit bani la sugestia cadrului medical.

Peste jumatate dintre respondenti (56%) au fost de parere ca spaga oferita de pacienti ar trebui inlocuita cu un sistem de plati sau donatii catre unitatea medicala, dar 43% au fost impotriva. Suma anuala cheltuita de catre respondenti pentru mita acordata cadrelor medicale este mai mica de 50 RON pentru 46% dintre respondenti, intre 50 si 200 RON - 26%, sume intre 200 si 500 RON - 19% dintre respondenti si de peste 500 lei - 10%. 7% dintre respondenti declara ca nu au dat niciodata bani cadrelor medicale.

Studiul a fost realizat in perioada 8-19 aprilie 2010, iar cercetarea a avut ca obiectiv investigarea opiniei populatiei cu privire la coruptia din sistemul medical.