La conturile curente, majoritatea bancilor platesc dobanda zero si doar cateva ofera pana la 0,5% pe an.

Cand este insa vorba de administrarea contului curent, doar doua banci au comision zero, iar toate celelalte taxeaza clientul cu pana la 7,5 lei/ pe luna.

Daca punem la socoteala si comisionul de retragere de numerar, cineva care depune o mie de lei la banca va retrage dupa o luna cel mult 996 de lei, adica va pierde intre 4 si 13 lei, in functie de banca. Bancherii spun ca asta reflecta scaderea dobanzilor la lei spre nivelurile din restul Europei.

"E normal, asa se intampla in restul Europei. In Elvetia, clientii platesc banca daca vor sa isi tina banii acolo", a declarat Steven van Groningen, presedintele unei bani comerciale.

Elvetia este insa un caz aparte pentru ca acolo dobanda la Banca Elevetiei este zero. Cei care reusesc sa puna bani deoparte trebuie sa se orienteze catre depozitele la termen, care nu au comision de administrare.

Insa, din cauza taxei de retragere si a impozitului de 16% la anumite banci depozitele pe o luna aduc o pierdere de aproape 2 lei. Doar cele pe termen lung aduc castiguri sigure, care nu depasesc insa 55 de lei nici la cele pe 1 an.

Exista alternative pentru cine vrea sa castige mai mult, dar si sa riste. Actiunile la bursa sau investitia in fonduri mutuale sunt o solutie. O alta ar fi folosirea banilor in consum care ar sustine economia romaneasca.